Wykonanie
Panie i Panowie, przedstawiam Wam mój drugi idealny przepis na spód do tarty. Gdy planujecie zrobić ją jako słodką przekąskę do
kawy zamiast
soli dodajecie
cukier. Jeżeli natomiast chcecie ją przygotować na wytrawnie, ciasto doprawiacie
solą.Ciasto z tego przepisu wychodzi idealnie kruche.Składniki:375g
mąki pszennej225g zimnego
masła1 , 5 łyżeczki soli/cukru2
jajka1.
Mąkę razem z solą/cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę
masło i wybite dwa
jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm).
2. Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy
grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut. Ciasto jest gotowe do faszerowania.
*Pozostałą 1/3 cz. ciasta przeznaczamy na wykończenie tarty.SMACZNEGO :-)