Wykonanie
Zapraszam na pyszne kopytka, w jesiennym żółto-
pomrańczowym kolorze, bo z dodatkiem puree z
dynii. Pasują właściwie do każdego drugiego dania i na wytrawnie i na słodko. Z samym
masełkiem szałwiowym również nie do pogardzenia. Te
dyniowe, tak jak tradycyjne super smakują odsmażane na patelni. Do przygotowania
dyniowego puree najlepiej nadaje się
dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree zawiera najmniej
wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z
dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj .
Składniki:700 g
ziemniaków200 g puree z
dynii1
jajkomąka pszenna orkiszowa2 łyżki
mąki ziemniaczanejlistki
szałwiimasłoWykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz i odcinaj skośnie kilkucentymertowe romby. Kluseczki układaj na macie (desce) podsypanej
mąkąkluski wrzucaj partiami na osolny wrzątek (z dodatkiem 1 łyżki
oleju) i gotuj około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmuj łyżką cedzakową w rodelku stop
masło i dodaj listki
szałwii. Smaż kilka minut, pilnując, by listki stały się chrupiące, ale się nie spaliły. Podawaj kopytka z
masełkiem szałwiowymSMACZNEGO !