Wykonanie
Pyszne gnocchi z dyni , czyli
dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z
rukolą i
parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań
mięsnych.Mają piękny kolor i są przepyszne :)
SKŁADNIKI1 szklanka puree z dyni(przepis tutaj)1,5 szklanki
mąki pszennej+ do podsypywania2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
żółtko2 łyżki
masła10 listków
szałwiisólgarść
rukolitarty
parmezanPRZYGOTOWANIENa stolnicy mieszamy
mąki z puree i
żółtkiem. Wyrabiamy ciasto - jest ono dość luźne i klejące -musimy uważać, by nie dodać za dużo
mąki , bo kluseczki będą twarde. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki. Możemy je obtaczać delikatnie w
mące,
potem spłaszczamy lekko widelcem. Wrzucamy gnocchi na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekane listki
szałwii. Wrzucamy gnocchi i smażymy kilka minut , aż się lekko zarumienią. Podajemy z
rukolą i posypujemy
parmezanem.Smacznego :)