Wykonanie


Przedstawiam Ci niesamowicie pyszne danie, które możesz - jak ja - zrobić po pracy. Oczywiście jeśli możesz poczekać godzinę z obiadem, i to godzinę liczoną od
zera, zakładając, że nie masz w domu
bulionu.Potrawa syci i świetnie smakuje.
Dynia częściowo została zmiksowana, częściowo się nieco rozpadła. Nie szkodzi.
Dynia w styczniu? Tak. W okolicznym warzywniaku
mogę ją kupić nawet późną wiosną, co mnie bardzo cieszy.Jeśli nie masz w domu
ryby albo w portfelu jest pusto, pomiń ją. Sam
sos jest niesamowity (to dzięki duszeniu dyni w
bulionie i roztopionym
maśle klarowanym). Możesz też dać ugotowaną
ciecierzycę zamiast
ryby, by całość była bardziej wartościowa i dostarczyła
białka.Nazwałabym to danie jednogarnkowym, bo starcza za cały obiad, ale żeby je przygotować potrzebujesz co najmniej jeden garnek i szeroką patelnię, więc odpada. W oryginale, przed moimi zmianami, pod nazwą "chowder
dyniowy", przepis ten znajdziesz na stronie addiopomidory .Składniki [3 słuszne porcje obiadowe, albo 4 dla osób, które nie lubią się przejadać]:600 dyni piżmowej (waga po obraniu) - 1 nieduża
dynia, niecały 1 kg przed obraniempół dużej
cebuli (100g)1 łyżka drobno posiekanego, obranego
imbiru1 duży ząbek
czosnku200 g
pieczarek1
cytryna2 szklanki
bulionu warzywnego (drobiowego lub
rybnego)*2 kopiaste łyżki
jogurtu naturalnego300 g
filetu z ryby np.
dorszasól,
pieprz3 łyżki
masła klarowanego (2+1 do
pieczarek)
natka pietruszki do posypaniapełnoziarnisty
makaron kokardki lub inny - na 1 głodną osobę liczymy pół szklanki suchego
makaronu*przepis na ekspresowy, gotowy w 10-15 minut
bulion warzywny:Pół szklanki
suszonych warzyw (
włoszczyzny) - dostępne w wielu sklepach, łyżkę posiekanego
koperku (może być suszony albo mrożony) oraz łyżeczkę suszonej
bazylii wraz z 3,5 szklankami
wody gotować przez 10 minut od zagotowania. Odcedzić na sicie.
Bulion sam się gotował podczas przygotowywania dyni.Wykonanie:1. Na 2 łyżkach
masła poddusić pokrojoną w dużą kostkę
dynię pozbawioną skóry, pestek i włosów ze środka. Po rozpuszczeniu się
masła na patelni i pokryciu nim dyni, podlać połową
bulionu (jedną szklanką). Zajmie nam to około 10-15 minut.
Dynia ma być miękka, ale nierozgotowana.2.
Dynię podzielić mniej więcej na połowę. Jedną część przełożyć do garnka, w której gotować będziemy danie, drugą na bok, do pojemnika miksera lub miski.
Bulion w dużej części wyparuje. Ta część, która zostanie, przyda się do następnego etapu.3. Na tej samej patelni (dodać, jeśli trzeba, odrobinę
masła) poddusić posiekaną drobno
cebulę, po chwili dodać posiekany lub wyciśnięty przez praskę
czosnek i drobno posiekany
imbir. Przełożyć do garnka z
dynią.4. Pokrojone w plastry
pieczarki skropić obficie
sokiem z ½
cytryny. Poddusić na tej samej patelni (dodać, jeśli trzeba, odrobinę
masła). Przełożyć do garnka z
dynią. Dolać resztę
bulionu. Ugotować
makaron. Jeśli gotujesz go mało, a patelnia, w której smażyłeś jest naprawdę duża, możesz w nim ugotować
makaron - oszczędzisz sobie dodatkowego zmywania.5. Odłożoną
dynię zmiksować z
jogurtem na gładką masę. Dodać do zupy, wymieszać. Doprawić, gotować krótko na małym ogniu.6.
Rybę (pozbawioną ości, można posiłkować się pęsetą) pokrojoną w dużą kostkę skropić
sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę. Posypać
solą i
pieprzem. Dodać do zupy. Gotować jeszcze 3-4 minuty na wolnym ogniu.7. Podać w głębokim talerzu, z ugotowanym
makaronem, posypać obficie
natką pietruszki.

Podobał Ci się przepis? Polug go lub udostępnij znajomymBądź na bieżąco,
śledź mnie na fb