Wykonanie
Uwielbiam trafić na przepis z bardzo długą listą składników szczególnie gdy są na niej
przyprawy. Większość zup kremowych jest dla mnie zbyt mdła, a ponieważ bardzo lubię właśnie kremy,
przyprawy lub jakiś bardzo wyraźny składnik są bardzo ważne. Dzisiejsza zupa jest bardzo smaczna i niesamowicie pożywna. Bogactwo przypraw gwarantuje smak,
soczewicy pożywność a dyni zdrowie. Zatem nie muszę chyba zbyt długo zachęcać do jej zrobienia.

Źródło: Jedz na zdrowie wyd. Reader's DigestSkładniki:2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
cebula, drobno posiekana1 duży ząbek
czosnku, posiekany2 łyżeczki zmielonego
kminku1 łyżeczka łagodnego
chili1/2 łyżeczki zmielonej
kurkumy1/2 łyżeczki zmielonego
imbirunasiona z
trzech strąków
kardamonuskórka starta z jednej
cytryny1 średnia
dynia, obrana, pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę225 g
czerwonej soczewicy1/2 l
wywaru warzywnego lub
bulionu z kurczaka2 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz4 łyżki chudego
jogurtu jako dodatkuRozgrzać
oliwę w garnku z grubym dnem, dodać
cebulę i delikatnie podsmażyć. Dodać
czosnek,
przyprawy i
skórkę cytrynową i podgrzewać 2 min, często mieszając. Dodać
dynię,
soczewicę i dobrze wymieszać, aby pokryły się mieszanką
oliwy z
przyprawami. Podgrzewać 2 minuty, często mieszając. Dodać
wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 45 min, aż
dynia i
soczewica będą miękkie. Przełożyć do gładkiego miksera i zmiksować na gładką masę. Przelać zupę z powrotem do garnka i zagrzać. Dla mnie, w tym momencie zupa miała konsystencję budyniu, czego nie znoszę więc rozrzedziłam ja
bulionem. Dodać
sok z cytryny i doprawić. Podawać z łyżeczką
jogurtu.Smacznego:)