ßßß
Źródło: Jedz na zdrowie wyd. Reader's DigestSkładniki:2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula, drobno posiekana1 duży ząbek czosnku, posiekany2 łyżeczki zmielonego kminku1 łyżeczka łagodnego chili1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy1/2 łyżeczki zmielonego imbirunasiona z trzech strąków kardamonuskórka starta z jednej cytryny1 średnia dynia, obrana, pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę225 g czerwonej soczewicy1/2 l wywaru warzywnego lub bulionu z kurczaka2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz4 łyżki chudego jogurtu jako dodatkuRozgrzać oliwę w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażyć. Dodać czosnek, przyprawy i skórkę cytrynową i podgrzewać 2 min, często mieszając. Dodać dynię, soczewicę i dobrze wymieszać, aby pokryły się mieszanką oliwy z przyprawami. Podgrzewać 2 minuty, często mieszając. Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 45 min, aż dynia i soczewica będą miękkie. Przełożyć do gładkiego miksera i zmiksować na gładką masę. Przelać zupę z powrotem do garnka i zagrzać. Dla mnie, w tym momencie zupa miała konsystencję budyniu, czego nie znoszę więc rozrzedziłam ja bulionem. Dodać sok z cytryny i doprawić. Podawać z łyżeczką jogurtu.Smacznego:)