Sezon truskawkowy w pełni w dodatku upały trwają. Zatem najlepszym ciastem będzie sernik ale na zimno. Masa serowa z dodatkiem bitej śmietany smakuje jak mgiełka, lekko i pysznie. Odkąd po raz pierwszy przygotowałam taką masę w serniku malinowym nie bardzo szukam innych pomysłów. Jak na razie jest the best.Składniki na biszkopt:3 jajka1/2 szklanki mąki3 łyżki kakao3 łyżki cukru3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę serową:500 g sera białego trzykrotnie zmielonego200 ml śmietany kremówki3/4 szklanki cukru (według własnego smaku)3 łyżki żelatynyDodatkowo:truskawkigalaretka truskawkowaBiałka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem, dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy o średnicy 21 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 min.Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawić. Zmielony ser utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej śmietanę, delikatnie wymieszać, dodać żelatynę i ponownie wymieszać. Masę przelać na biszkopt, wstawić do lodówki. Gdy ser zaczyna już tężeć ułożyć na nim pokrojone w plasterki truskawki i zalać tężejącą, rozpuszczoną wcześniej galaretką. Wstawić do lodówki.Smacznego:)