ßßß Cookit - przepis na Warstwowe – truskawkowe

Warstwowe – truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Moja następna propozycja na truskawkowy deser :))
Składniki
ZROBIĆ 3 BISZKOPTY. SKŁADNIKI NA JEDEN BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki letniej wody
12 dkg cukru
7 dkg mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
25 dkg sera białego
galaretka truskawkowa
1szkl. cukru
cukier waniliowy
1/2 l śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
1 szkl. wrzącej wody
1/2 kg truskawek
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
2 galaretki truskawkowe
1/2 kg truskawek
Sposób przygotowania
BISZKOPT: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć, z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na blachę o wymiarach 24/35 cm. piec około 15 minut w temp 170 *C. Tak samo przygotować pozostałe dwa biszkopty.
MASA: Cukier, galaretkę, żelatynę i cukier waniliowy wymieszać, zalać szklanką wrzącej wody, dokładnie rozpuścić (jeśli galaretka nie chce się rozpuścić należy podgrzewać cały czas mieszają) odstawić do przestygnięcia Ser zmiksować blenderem, wlać przestudzoną galaretkę, zmiksować na jednolitą masę, odstawić do całkowitego wystygnięcia (uważać żeby nie stężała) masa powinna być lejąca. Śmietanę ubić delikatnie połączyć z masą serową. Do gotowej masy dodać oczyszczone i pokrojone truskawki. WARSTWA TRUSKAWKOWA: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, truskawki oczyścić i pokroić na połówki.
PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt – masa serowa z truskawkamibiszkopt – pokrojone truskawki – tężejąca galaretkabiszkopt
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/warstwowe-truskawkowe