ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Truskawkowe szaleństwo trwa:) Klasyczny, szybki i bardzo smaczny sernik na zimno w wersji truskawkowej. Serdecznie polecam:)
Biszkopt:
2 jajka
4 łyżki drobnego cukru do wypieków
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie do piany dodać żółtka, cały czas miksując. Kolejno dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut bądź do suchego patyczka.
Masa serkowa:
400 gram sera białego zmielonego
200 gram cukru pudru
opakowanie galaretki truskawkowej
16 gram żelatyny rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody
125 gram jogurtu
250 ml śmietany kremówki 36%
15 truskawek pokrojonych na małe kawałki plus truskawki do przyozdobienia
Ponadto:
galaretka truskawkowa do przyozdobienia
truskawki do przyozdobienia
Wykonanie: Ser zmielić (2 krotnie) a następnie zmiksować z cukrem pudrem i galaretką truskawkową (proszkiem). Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie, trochę przestudzić i dodać jogurt, wymieszać. Mieszankę jogurtową połączyć z masą serową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, wymieszać.W osobnej misce ubić na sztywną śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na upieczony wcześniej biszkopt. Całość przyozdobić truskawkami, wsadzić do stężenia do lodówki na parę godzin. Gotowy sernik zalać tężejącą galaretką(rozpuścić w 250 ml gorącej wody).
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/06/truskawkowy-sernik-na-zimno.html