Truskawkowe szaleństwo trwa:) Klasyczny, szybki i bardzo smaczny sernik na zimno w wersji truskawkowej. Serdecznie polecam:)Biszkopt:2 jajka4 łyżki drobnego cukru do wypiekówłyżka mąki ziemniaczanejłyżka mąki tortowejłyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie do piany dodać żółtka, cały czas miksując. Kolejno dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut bądź do suchego patyczka.Masa serkowa:400 gram sera białego zmielonego200 gram cukru pudruopakowanie galaretki truskawkowej16 gram żelatyny rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody125 gram jogurtu250 ml śmietany kremówki 36%15 truskawek pokrojonych na małe kawałki plus truskawki do przyozdobieniaPonadto:galaretka truskawkowa do przyozdobieniatruskawki do przyozdobieniaWykonanie: Ser zmielić (2 krotnie) a następnie zmiksować z cukrem pudrem i galaretką truskawkową (proszkiem). Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie, trochę przestudzić i dodać jogurt, wymieszać. Mieszankę jogurtową połączyć z masą serową i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, wymieszać.W osobnej misce ubić na sztywną śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na upieczony wcześniej biszkopt. Całość przyozdobić truskawkami, wsadzić do stężenia do lodówki na parę godzin. Gotowy sernik zalać tężejącą galaretką(rozpuścić w 250 ml gorącej wody).