ßßß Cookit - przepis na Torcik czekoladowy z cytrynową konfiturą

Torcik czekoladowy z cytrynową konfiturą

nazwa

Wykonanie

Ten torcik miałam już dawno przemyślany, poszukiwałam tylko cytrynowego dżemu. Nie znalazłam takiego, który by mi odpowiadał więc wykorzystałam konfiturę do herbaty . Biszkopt jest czekoladowy, jesli go dobrze nasączymy będzie smakował wspaniale. Masa na bazie serka mascarpone i śmietanki ze skórką cytrynową wspaniale się komponuje z takim biszkoptem a gdyby dla kogoś był za słodki to przełamuje go właśnie konfitura cytynowa. Całość wykończona polewą czekoladową. Jest to moja propozycja do Czekoladowego weekendu.
Składniki na biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru (niepełna)
3/4 szklanki mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia ( śr.21 cm) i upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 części
Składniki na nasącz:
1/4 szklanki limoncello
pół szklanki wody
łyżeczka cukru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
150 ml słodkiej śmietanki
2 -3 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka startej skórki cytryny
Serek mascarpone zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę i miksować aż masa będzie sztywna. Delikatnie wmieszać skórkę cytrynową.
Składniki na polewę:
100 g czekolady gorzkiej
150 ml słodkiej śmietanki
Rozpuścić czekoladę w garnuszku, dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia.
Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na tortownicy, nasączyć, wyłożyć 3-4 łyżki konfitury cytrynowej i dokładnie rozsmarować. Na konfiturę rozsmarować masę i przykryć drugim blatem. Nasączyć i polać polewą czekoladową. Wstawić torcik do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/02/Torcik-czekoladowy-z-cytrynowa-konfitura.html