ßßß Cookit - przepis na WIELKANOCNE CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ.

WIELKANOCNE CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ.

nazwa

Wykonanie

Ucierane, wilgotne ciasto przekładane kremem z serka mascarpone. Wierzch uwieńczony pyszną cytrynową pianką. Piękny żółty kolor nawiązuje do kurczaczka wielkanocnego, a uzyskany został poprzez dodanie odrobinki barwnika. Ciasto wspaniale będzie prezentować się na świątecznym stole obok pięknych, kolorowych pisanek.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jaj
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka cytrynowa :
- 1 opakowanie ''Śnieżki''
- 200 ml mleka
- galaretka cytrynowa
- odrobina żółtego barwnika w proszku
Krem do przełożenia:
- 250 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietanfix
- 100 g śmietanki 30 %
- odrobina żółtego barwnika w proszku
1.Jaja utrzeć z cukrem, następnie dodawać pozostałe składniki ( olej wlewać cienkim strumykiem). Dużą prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni ( używam funkcję z termoobiegiem), wstawić ciasto i piec przez około 35 minut, aż nabierze złocisto-brązowego koloru. Ciasto ostudzić w formie, przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
2.Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek , cukier, śmietanfix oraz barwnik. Całość dokładnie wymieszać. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć kremem. Posmarować również boki, trochę kremu odłożyć.
3.Śnieżkę ubić z mlekiem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić, dodać do Śnieżki. Zmiksować. Można dodać żółty barwnik. Na wierzch ciasta wylać piankę i pozostawić do zastygnięcia.
4.Pozostałym kremem ozdobić ciasto i posypać kolorową posypką cukrową .
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/03/WIELKANOCNE-CIASTO-Z-CYTRYNOWA-PIANKA.html