Wykonanie
Nie chcesz iść do znajomych z pustymi rękoma? Oprócz swojskiej flaszki można zabrać ze sobą własnoręcznie przygotowane
czekoladowe muffinki. W końcu na pusty żołądek nie powinno się pić. Skoro sezon karnawałowy się własnie rozpoczyna, myślę, że poniższy przepis się przyjmie. Muffinki są miękkie i wilgotne. Bardzo po prostu pyszne.Składniki:3
jajkapół szklanki
cukrucukier waniliowypół szklanki
mąki1/4 szklanki
kakao80g roztopionej
gorzkiej czekolady (może być więcej :) )1/4 szklanki cieplej
wodyPrzygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w
wodnej kąpieli i następnie wraz z
wodą wlać do
kakao. Zamieszać. Do
cukru dodać
cukier waniliowy, wbić
jajka i utrzeć na jasną, prawie białą masę. Następnie połączyć obie mikstury i wymieszać. Na koniec wsypać powoli
mąkę i delikatnie połączyć - najlepiej łyżką. Wypełnić foremki do babeczek i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20-30 min. Wystudzić. Udekorować
cukrem pudrem bądź
bitą śmietaną. Pałaszować. Smacznego.