ßßß Cookit - przepis na Pszczółka

Pszczółka

nazwa

Wykonanie

Pewnie nazwa tego ciasta nasuwa Wam skojarzenie z miodem natomiast w tym przypadku nawiązuje raczej do tego, że wyglądem przypomina pszczołę. Ale nie o nazwę tu chodzi a o smak bo ciasto jest niesamowite. Delikatny, dobrze nasączony biszkopt przełożony rewelacyjną wprost masą na bazie serka mascarpone z rozpuszczoną czekoladą i bitą śmietaną. Dawno już nie zachwyciłam się tak ciastem jak właśnie tym.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia ( 24cm/32 cm). Upiec na złoty kolor. Można dodać żółtego barwnika lub pół łyżeczki kukrumy. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Potrzebne będą 2 takie biszkopty.
Składniki na nasącz:
pół szklanki wódki
sok z jednej cytryny
łyżka cukru
woda
Wódkę zmieszać z sokiem z cytyny i cukrem. Uzupełnić wodą tak, żeby powstała 1 szklanka nasączu.
Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
330 ml słodkiej śmietanki
2-3 łyżki cukru
1 gorzka czekolada
1 łyżka cukru waniliowego
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Serek mascrpone zmiksowac z cukrem. Smietanę kremówkę ubic z cukrem waniliowym. Do serka dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać, dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masą przekładać nasączone biszkopty. Wierzch równiez posmarować i delikatnie posypac kakao. Wstawic do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/01/Pszczolka.html