Wykonanie
Urodzin nie obchodzę już od kilku lat ale tak się złożyło że, wypadają dzisiaj a wczoraj zrobiłam ciasto, które okazało się być
tortem. Wszystko wyszło przypadkiem. Upiekłam
biszkopt, który wyszedł mi bardzo wysoki więc przekroiłam go na trzy części, dorobiłam masę no i tak powstał ten tort. Masę zrobiłam
cytrynową bo akurat nie miałam żadnych
owoców pod ręką a chciałam, żeby tort był wyrazisty. Przydał się
serek mascarpone, masa z nim jest pyszna i łatwo się smaruje. Tort jest prosty, skromny, dobrze nasączony a przez to wyrazisty.
Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.Składniki na masę:250 g
serka mascrapone330 ml słodkiej
śmietanki8 łyżek
curku pudrusok i skórka z 1
cytrynySerek utrzeć z połową
cukru.
Śmietanę ubić z resztą. Obie masy połączyć, dodać
sok z cytryny i skórkę. Dokładnie wymieszać.Składniki na nasącz:pół szklanki
soku z cytryny4 łyżki
cukrupół szklanki ciepłej
wodypół szklanki
wódkiCukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać pozostałe składniki.Każdy blat dokładnie nasączyć, posmarować masą, przełożyć następnym. Wierzch i boki posmarować i dowolnie udekorować.Smacznego:)