Wykonanie
Ostatnio potrzebowalam eleganckiego ciasta, najlepiej
tortu. A że wciąż trwa sezon na
maliny (jesienna odmiana) postanowiłam zrobić tort
czekoladowy z
malinową masą. Dobrze nasączone blaty
czekoladowe są najważniejsze w torcie a masa będzie pasowała każda. Ja użyłam
serka mascarpone i dodałam do niego mus malinowy. Trochę się pobawiłam i przecierałam go przez sito ale można sobie to darować bo pestki
malin nie są takie twarde jak np.
jeżyn. Taką masę robiłam już wielokrotnie, zmieniając tylko
owoce i za każdym razem smakowała wspaniale.
Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)3/4 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę (21 cm) do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.Składniki na masę:250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru330 ml
śmietany kremówkiszklanka
malin + 2 łyżki
cukrumaliny do dekoracji
Maliny z
cukrem podlać odrobiną
wody i zagotować w garnku, aż będą gęste. Przetrzeć przez sito, można dodać 2 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości
wody, dokładnie wymieszać i odstawić.
Serek,
cukier,
śmietanę ubić na sztywno (ok. 5-7 minut). Pod koniec dodać tężejące
maliny.Składniki na nasącz:pół szklanki dowolnego
alkoholupół szklanki
wodyłyżka
cukruWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Składniki na polewę:100 g
czekolady gorzkiej150 ml słodkiej
śmietankiRozpuścić
czekoladę w garnuszku, dodać
śmietankę, doprowadzić do wrzenia.
Biszkopt nasączyć, posmarować 1/2 masy, dokładnie rozprowadzić. Przykryć drugim
biszkoptem, nasączyć, posmarować pozostałą częścią masy. Trzeci krążek nasączy ć i polać
polewą czekoladową. Wierzch ozdobic
malinami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)