Wykonanie
Żeby trochę odpocząć od
rabarbarowych wypieków zrobiłam ciasto z masą
kawową z kawałkami
czekolady. Blaty
czekoladowe nasączyłam dość obficie bo nie znoszę suchych
biszkoptów. Masa kawowa wyszła mi przepyszna także całość komponowała się wspaniale. Bardzo polecam:)
Składniki na
biszkopt:7 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)3/4 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i
kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia o 20/30 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po upieczeniu przekroić na 3 części.Składniki na nasącz:pół szklanki dowolnego
alkoholupół szklanki mocnej
kawypół szklanki
wodyłyżka
cukruWszystkie składniki wymieszać.Składniki na masę:330 ml
śmietany 30%100 g
czekolady4 łyżki
cukru pudru3 łyżki
kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości
wodyCzekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną
kawę i dalej ubijać. Można dodać 2 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości
wody- ja ją pominęłam. Na koniec delikatnie wmieszać startą
czekoladę.Pierwszy blat nasączyć 1//3 płynu, wyłożyć 1/3 masy i przykryć kolejnym blatem. Tak samo postąpić z kolejnymi
biszkoptami. Wierzch polać ulubiona polewą i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)