ßßß Cookit - przepis na rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem

rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem

nazwa

Wykonanie

3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem:
300 ml śmietanki kremówki
150 g czekolady deserowej
1/2 szklanki wiśni namoczonych w alkoholu
dodatkowo:
4 łyżki wiórek czekoladowych
wisienki koktajlowe
Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową (lub jeśli jej nie mamy to na blaszkę wyścieloną papierem) i wyrównać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15-20 minut. Kiedy tylko ciasto będzie upieczone i sprężyste należy je wyjąć. Zbyt długo pieczony biszkopt nie nadaje się na roladę bo będzie zbyt suchy i się połamie. Na upieczony biszkopt po kilku minutach od wyciągnięcia z pieca położyć lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie.
Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej czekoladę, od razu dokładnie zmiksować, trzy łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Roladę rozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie ułożyć wiśnie, zostawiając od jednego brzegu margines bez wiśni. Zwijać roladę od strony z wiśniami, ułożyć na talerzu i posmarować odłożonym kremem. Udekorować wiórkami czekoladowymi i wisienkami koktajlowymi. Wstawić do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/04/rolada-czekoladowa-z-wisniami-i.html