Wykonanie
3
jajka1/2 szklanki
mąki1/4 szklanki
kakao3/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na krem:300 ml
śmietanki kremówki150 g
czekolady deserowej1/2 szklanki
wiśni namoczonych w
alkoholudodatkowo:4 łyżki wiórek
czekoladowychwisienki koktajlowe
Przygotować
biszkopt:
mąkę wymieszać z
kakao i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić z
cukrem, następnie z
żółtkami. Dodać mieszankę z
mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową (lub jeśli jej nie mamy to na blaszkę wyścieloną papierem) i wyrównać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15-20 minut. Kiedy tylko ciasto będzie upieczone i sprężyste należy je wyjąć. Zbyt długo pieczony
biszkopt nie nadaje się na roladę bo będzie zbyt suchy i się połamie. Na upieczony
biszkopt po kilku minutach od wyciągnięcia z pieca położyć lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie.
Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą
wodą i mieszając rozpuścić
czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej
czekoladę, od razu dokładnie zmiksować, trzy łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Roladę rozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie ułożyć
wiśnie, zostawiając od jednego brzegu margines bez
wiśni. Zwijać roladę od strony z
wiśniami, ułożyć na talerzu i posmarować odłożonym kremem. Udekorować wiórkami czekoladowymi i wisienkami koktajlowymi. Wstawić do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień.