Wykonanie
Wielkanoc nie może obyć się bez babki. Ja oprócz najlepszej drożdżowej, którą pokazywałam w ubiegłym roku chciałam Wam zaproponować mini babeczki w wersji
kakaowej z dodatkiem suszonych
wiśni. Jeśli nie chcecie wersji mini można ciasto wlać do standardowej formy i upiec jedną dużą babkę. Suszone
wiśnie moczone w
alkoholu całą noc są tu wspaniałym dodatkiem.
Składniki:1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru3 łyżki
kakaokostka
margaryny3 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jaja100 g suszonych
wiśni +
alkoholWiśnie zalać
wódką i odstawić na noc.
Margarynę,
cukier,
kakao podlać 5 łyżkami
wody i zagotować. Po ostudzeniu odlać pół szklanki i do pozostałej części wbić 4
żółtka, wymieszać na jednolitą masę. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia, odsączone
wiśnie i ubitą pianę z
białek, dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy lub małych foremek babkowych. Wstawić babki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu polać pozostałą masą.Smacznego:)