Wykonanie
A nawet
czekoladowe wspomnienie lata- to właśnie
ciśnie mi się na usta kiedy myślę o tym cieście.
Czekoladowy biszkopt przełożony masą
jeżynową, która smakuje jak
lody. Możecie użyć innych
owoców np.
jagód,
malin, ja wykorzystałam ostatni woreczek
jeżyn. Ciasto nie jest zbyt słodkie ani zapychające, co w przypadku ciast z masami jest bardzo ważne.
Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)3/4 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.Składniki na masę:250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru330 ml
śmietany kremówkiszklanka
jeżyn + 2 łyżki
cukru2 łyżki
żelatynyJeżyny z
cukrem podlać odrobiną
wody i zagotować w garnku, aż będą gęste.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości
wody i dodać do
jeżyn (ja wcześniej przetarłam je przez sito, bo mają duże pestki), dokładnie wymieszać i odstawić.
Serek,
cukier,
śmietanę ubić na sztywno (ok. 5-7 minut). Pod koniec dodać tężejące
jeżyny.Składniki na nasącz:pół szklanki dowolnego
alkoholu (u mnie
nalewka waniliowa)pół szklanki
wodyłyżka
cukruWszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Biszkopt nasączyć, posmarować 3/4 masy, dokładnie rozprowadzić. Przykryć drugim
biszkoptem, nasączyć, posmarować pozostałą częścią masy. Wierzch posypać obficie
kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)