Wykonanie
Jeśli macie
jagody w zamrażalniku zachęcam Was do użycia ich na przykład w takim oto cieście.
Biszkopty nasączone
Malibu lub innym
likierem kokosowym oraz przepyszna masa jagodowa na bazie
serka mascarpone, która smakuje i wygląda jak
lody. Ciasto zrobiło furrorę wśród moich gości. W miejscu gdzie łączy się
biszkopt z masą powstała niebieska smuga, która na początku mnie denerwowała ale chyba tylko mnie bo wszyscy, którzy jedli to ciasto bardzo je chwalili także za wygląd i tę atramentową linię.
Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.Składniki na masę:250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru330 ml
śmietany kremówkipół szklanki
jagód +2 łyżki
cukruJagody z
cukrem zmiksować.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem.
Serek rozetrzeć, dodać ubitą
śmietanę, miksować aż masa będzie gęsta i sztywna. Porcjami dodawać zmiksowane
jagody, żeby masa nie stała się zbyt rzadka. Dodałam około 10 łyżek.Składniki na nasącz:pół szklanki
likieru kokosowego np.
Malibupół szklanki
wodyłyżka
cukruWszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Biszkopt nasączyć, posmarować 3/4 masy, dokładnie rozprowadzić. Przykryć drugim
biszkoptem, nasączyć, posmarować pozostałą częścią masy. Wierzch posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)