ßßß Cookit - przepis na Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

Przepisów na kurczaka jest tak wiele, że nie umiałabym powiedzieć, który jest najlepszy ale wiem napewno, że dzisiejszy należy do czołówki dań z kurczaka, które przygotowałam. W orginale, w kurczaka wkłada się bukiecik z rozmarynu i tymianku i udka związuje się bawełnianą nicią. Ponieważ ja piekłam tylko udka, ograniczyłam się do posypania mięsa posiekanymi ziołami. Popularność tego dania w dużym stopniu zależy od dodatku warzyw, które pieczone razem z mięsem mają wspaniały smak o czym zresztą już wiedziałam bo przekonałam się niedawno . Bardzo polecam tego kurczaka, na świąteczny lub niedzielny obiad nadaje się idealnie. Przepis pochodzi z książki Jamie Fletwood Jeden garnek-wiele potraw.
Składniki:
1 kurczak ok. 1,2 kg (u mnie udka)
sól, pieprz
2 gałązki rozmaryny i 8 gałązek tymianku
4 łyżki oliwy
2 bakłażany
2 cukinie
2 czerwone papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
125 ml białego wina lub bulionu
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni ( z termoobiegiem do 180). Kurczaka umyć i osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Część rozmarynu i tymianku i włożyć w środek kurczaka, resztę posiekać. Udka kurczaka, jeśli pieczemy w całości, związać bawełniana nicią. Pozostałe zioła wymieszać z częścią oliwy. Posmarować mięso. Piec ok. 20 minut w natłuszczonej formie, od czasu do czasu smarując resztą marynaty i ewentualnie podlewając odrobiną wody. Kurczaka obrócić i piec kolejne 20 minut. W tym czasie wszystkie warzywa pokroić w plasterki lub kawałki. Ułożyć je wokół kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą. Wlać wino lub bulion i piec jeszcze ok.40 minut (ja piekłam krócej).
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/08/Kurczak-po-prowansalsku.html