Wykonanie
Przepisów na
kurczaka jest tak wiele, że nie umiałabym powiedzieć, który jest najlepszy ale wiem napewno, że dzisiejszy należy do czołówki dań z
kurczaka, które przygotowałam. W orginale, w
kurczaka wkłada się bukiecik z
rozmarynu i
tymianku i udka związuje się bawełnianą nicią. Ponieważ ja piekłam tylko udka, ograniczyłam się do posypania
mięsa posiekanymi
ziołami. Popularność tego dania w dużym stopniu zależy od dodatku warzyw, które pieczone razem z
mięsem mają wspaniały smak o czym zresztą już wiedziałam bo przekonałam się niedawno . Bardzo polecam tego
kurczaka, na świąteczny lub niedzielny obiad nadaje się idealnie. Przepis pochodzi z książki Jamie Fletwood Jeden garnek-wiele potraw.
Składniki:1
kurczak ok. 1,2 kg (u mnie udka)
sól,
pieprz2 gałązki
rozmaryny i 8 gałązek
tymianku4 łyżki
oliwy2
bakłażany2
cukinie2
czerwone papryki2
cebule3 ząbki
czosnku125 ml
białego wina lub
bulionuPiekarnik rozgrzać do 200 stopni ( z termoobiegiem do 180).
Kurczaka umyć i osuszyć. Dokładnie natrzeć
solą i
pieprzem. Część
rozmarynu i
tymianku i włożyć w środek
kurczaka, resztę posiekać.
Udka kurczaka, jeśli pieczemy w całości, związać bawełniana nicią. Pozostałe
zioła wymieszać z częścią
oliwy. Posmarować
mięso. Piec ok. 20 minut w natłuszczonej formie, od czasu do czasu smarując resztą marynaty i ewentualnie podlewając odrobiną
wody.
Kurczaka obrócić i piec kolejne 20 minut. W tym czasie wszystkie warzywa pokroić w plasterki lub kawałki. Ułożyć je wokół
kurczaka, oprószyć
solą i
pieprzem i skropić
oliwą. Wlać
wino lub
bulion i piec jeszcze ok.40 minut (ja piekłam krócej).Smacznego:)