Wykonanie
Smaczny kurak zrobiony w wolnowarze. Dzięki temu aromatyczny i mało pracochłonny. Lubię wolnowar. Polecam!
składniki4 kurze uda z pałkami2 małe
cebule, pokrojone w plastry5- 6 ząbków
czosnku1 – 2 gałązki
rozmarynuKilka gałązek
oregano i
tymianku1 szklanka
białego wina¾ szklanki
bulionu¼ szklanki
mąkisólpieprzłyżka
oliwyprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Kurczaka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Na dużej patelni rozgrzać
oliwę i obsmażyć
kurczaka z obu stron, tak aby się ładnie zezłocił .Do misy wolnowaru włożyć
zioła, na nich ułożyć
cebulkę i ząbki
czosnku, ułożyć
kurczaka. Na patelnię po smażeniu wlać
bulion, zagotować i zebrać wszystkie smaki po smażeniu. Przelać do misy wolnowara.
Mąkę wymieszać z
winem, aby nie było grudek, dolać do
kurczaka. Wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 10 godzin. Podawać np z
ryżem lub
kaszą. Smacznego!