ßßß Cookit - przepis na Pstrąg w sosie musztardowym

Pstrąg w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

To naprawdę smaczne i proste danie. Fakt, że może nie takie tanie, ale dwie osoby choć trochę zaspokoją głód :) A taki sos dobry będzie też do gotowanych jaj, zamiast majonezu.
Składniki :
około 50 dag świeżej ryby, u mnie pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce"
warzywa, cebula, 2 ząbki czosnku
sól, pół cytryny, kilka ziaren pieprzu, szczypta majeranku
Sos musztardowy :
2-3 łyżki musztardy
sok z cytryny
2 łyżki mąki
1 żółtko
sól, pieprz mielony
Przygotowanie :
Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką i małą pietruszką wkładamy rybę, oskrobaną z łuski, umytą i przekrojoną na 4 filety
Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około 20 min na spokojnym ogniu pod przykryciem
W tym czasie robimy sos musztardowy ; w małym rondelku z 2 łyżkami masła ( najlepiej sklarowanego) wsypujemy 2 płaskie łyżki mąki, mieszamy energicznie i przesmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia
W małym słoiczku mieszamy dokładnie 2 łyżki musztardy i żółtko
Rondelek z przesmażoną mąką na maśle stawiamy ponownie na ogniu i dolewamy mieszankę musztardy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny mieszamy chwilę energicznie na ogniu i zdejmujemy, by nie przypalić
Ugotowaną rybę (osączoną z wody w której się gotowała) wyjmujemy na talerz i polewamy pysznym sosem musztardowym. Wystarczy do tego surówka z kiszonej kapusty . Smacznego !
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/01/pstrag-w-sosie-musztardowym.html