Wykonanie

To naprawdę smaczne i proste danie. Fakt, że może nie takie tanie, ale dwie osoby choć trochę zaspokoją głód :) A taki sos dobry będzie też do gotowanych jaj, zamiast
majonezu.Składniki :około 50 dag świeżej
ryby, u mnie
pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce"warzywa,
cebula, 2 ząbki
czosnkusól, pół
cytryny, kilka ziaren
pieprzu, szczypta
majeranku
Sos musztardowy :2-3 łyżki
musztardysok z cytryny2 łyżki
mąki1
żółtkosól,
pieprz mielony

Przygotowanie :Do wrzątku z
cebulą,
czosnkiem,
cytryną, kawałkiem
pora i
selera, całą
marchewką i małą
pietruszką wkładamy
rybę, oskrobaną z łuski, umytą i przekrojoną na 4 filetyDokładamy
pieprz, szczyptę
majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około 20 min na spokojnym ogniu pod przykryciemW tym czasie robimy
sos musztardowy ; w małym rondelku z 2 łyżkami
masła ( najlepiej sklarowanego) wsypujemy 2 płaskie łyżki
mąki, mieszamy energicznie i przesmażamy chwilę, zdejmujemy z ogniaW małym słoiczku mieszamy dokładnie 2 łyżki
musztardy i
żółtkoRondelek z przesmażoną
mąką na
maśle stawiamy ponownie na ogniu i dolewamy mieszankę
musztardy z
żółtkiem, doprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny mieszamy chwilę energicznie na ogniu i zdejmujemy, by nie przypalićUgotowaną
rybę (osączoną z
wody w której się gotowała) wyjmujemy na talerz i polewamy pysznym
sosem musztardowym. Wystarczy do tego surówka z
kiszonej kapusty . Smacznego !