Wykonanie
« Powrót  Opis:Smaczna i bardzo eleganckie danie na różne wyjątkowe okazje.Ja najczęściej podaję do tego czerwone
buraczki,ale może być również coś innego wg.własnego uznania.Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe 2 kilogramów
jajka 6-8 sztuk
cebula 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
papryka mielona słodka według uznania
przyprawa jarzynka 2 łyżek stołowych
ziele angielskie 6 ziarna
liść laurowy 2 sztukkostka bulionowa
mięsna 1 kostek
olej 4 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowychWykonanie:Ładny,podłużny kawałek
mięsa wołowego,oczyszczony z błon przecinamy
ostrym nożem wzdłuż włókien na całej długości
mięsa.
Jajka gotujemy na twardo,lekko ścinamy czubki.Do środka naciętego otworu wkładamy ugotowane
jajka - ciasno,jedno obok drugiego.Na wierzchu pieczeni robimy wąskie,ukośne nacięcia,w które wkładamy surowe słupki
marchewki.
Mięso oprószamy
solą,
pieprzem,przyprawą typu jarzynka i
słodką papryką.Do podłużnego rondla z przykrywką dajemy
olej i wkładamy
mięso,obok dodajemy
angielskie ziele i
liść laurowy.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 2 godz.W czasie pieczenia podlewamy
mięso niewielką ilością
wody.Kiedy
mięso jest prawie miękkie dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę,dolewamy trochę
wody i kostkę
mięsną.Pieczemy aż
cebula się rozgotuje i powstanie sos.Pieczeń dajemy na duży półmisek,kroimy w plastry,polewamy sosem i posypujemy
zieleniną.Uwagi:Przy nacinaniu miejsc na
marchewkę uważamy aby nie były to nacięcia zbyt głębokie.Autor: LusiaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: