ßßß Cookit - przepis na Szynka ze szparagami i jajkiem w galarecie

Szynka ze szparagami i jajkiem w galarecie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szparagi konserwowe 300 gramów
jajka 2 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
szynka konserwowa 250 gramów
żelatyna 10 łyżek deserowych
cebula 1 sztuk
wino białe wytrawne 1 szklanek
liść laurowy 1 sztuk
pieprz ziarnisty 1 łyżek deserowych
ziele angielskie 3 ziarna
natka pietruszki 3 łodyga
papryka mielona słodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Szparagi osączyć. Ugotowane, obrane jajka pokroić w plasterki. oczyszczona paprykę pokroić w kostkę. Ugotowana marchewkę też pokroić w kostkę.
Galareta: namoczyć żelatynę w 0,3 szklanki wody. Oczyszczoną cebulę zalać winem oraz 1,5 szklanki wody, dodać przyprawy i natkę pietruszki. Gotować 5 minut i przecedzić, dodać pieprz, sól oraz żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści.
Na dno salaterki wylać trochę galarety. Ułożyć jajka, plasterki szynki oraz szparagi i zalać wszystko galaretką, wypełniając półmiski. Odstawić do zastygnięcia. Następnie ułożyć marchew oraz paprykę i zalać resztą galarety. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Podawać z chrzanem lub sosem tatarskim.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11905/Szynka-ze-szparagami-i-jajkiem-w-galarecie