Wykonanie
Opis:Osteoporoza to choroba metaboliczna kości zwiększająca ryzyko złamań szczególnie u kobiet po menopauzie, jak też u części mężczyzn.Osteoporoza charakteryzuje się obniżoną masą kostną i zaburzeniami struktury
tkanki kostnej, prowadzącymi do zwiększenia jej kruchości. Ze względu na coraz powszechniejsze występowanie zalicza się ją do grupy schorzeń cywilizacyjnych, obok miażdżycy i cukrzycy.Badania wykazały, że w Polsce w ciągu roku odnotowuje się 12 tys. złamań szyjki kości udowej, a potencjalnie osteoporozą zagrożonych jest aż 4 mln mężczyzn i 5 mln kobiet. Najczęściej złamania dotyczą kręgów kręgosłupa, kości ręki (promieniowej), kości szyjki udowej. Jak wiadomo, nasze kości budują się w okresie wzrastania, a następnie stabilizują do 30. roku życia. W okresie pokwitania przyrasta aż 40% masy kostnej. Natomiast u osób powyżej 40.-50. roku życia zaczyna się fizjologiczna utrata masy kostnej, której szybkość u zdrowych dorosłych jest oceniana na ok. 1% rocznie. U kobiet po menopauzie oraz u osób predysponowanych do osteoporozy ta szybkość może być znacznie większa i przekraczać 3-5% rocznie.W zwalczaniu osteoporozy nacisk należy położyć na zapobieganie tej chorobie. Podstawowe zalecenia w profilaktyce to stosowanie optymalnej diety, systematyczna aktywność fizyczna, niepalenie papierosów, niepicie
alkoholu, przebywanie codziennie przez przynajmniej 15-30 min na słońcu w celu zapewnienia sobie odpowiedniej produkcji witaminy D (jeśli nie jest to możliwe, konieczna staje się suplementacja tej witaminy, najlepiej z pożywieniem).Zarówno w leczeniu, jak i zapobieganiu osteoporozie najważniejszym czynnikiem żywieniowym jest wapń stanowiący główny budulec kości. Jego najlepszym źródłem w diecie są
produkty mleczne. Zawierają dużo wapnia, który jest lepiej przyswajany przez organizm (wapń z
produktów mlecznych jest przyswajalny w 30%, zaś znajdujący się w produktach roślinnych tylko w 10-13%).Podstawowe zasady dietyOsoby dorosłe powinny wybierać
produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, pełnotłuste są bowiem źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnie wpływających na stężenie cholesterolu we
krwi. Najbogatsze w wapń wśród
produktów mlecznych są
sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw.
sery żółte), zawierają one bowiem 6 - 10
razy więcej wapnia niż
sery twarogowe (wynika to z procesów technologicznych - w czasie produkcji
serów podpuszczkowych wapń wiąże się z kazeiną i pozostaje w skrzepie). Jednak ze względu na ich dużą kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczu nie powinny być spożywane bez ograniczeń. Dotyczy to zwłaszcza osób z nadwagą oraz hiperlipidemią, ponieważ
sery żółte charakteryzują się dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zwiększać stężenie cholesterolu we
krwi.Nie należy spożywać zbyt wielu
serów topionych, gdyż zawierają one dużo tłuszczu, a więc i nasyconych kwasów tłuszczowych. Są zresztą o wiele gorszym źródłem wapnia niż
sery żółte: 100g
sera topionego dostarcza 400-500 mg wapnia.Z tych samych względów oraz z powodu niewielkiej zawartości wapnia (80-100 mg/100g) nie zaleca się jako źródła wapnia
śmietany i
śmietanki.Osoby z nietolerancją laktozy powinny spożywać
mleczne napoje fermentowane (
jogurt,
kefir i
mleko ukwaszone), zastępując nimi
mleko. Po ich spożyciu objawy nietolerancji laktozy, a więc głównie luźne stolce i dolegliwości brzuszne, zazwyczaj nie występują. Produkty te są również polecane osobom cierpiącym na zaburzenia czynnościowe jelita grubego.Jako źródło wapnia można traktować desery
mleczne i
lody mleczne. Zawierają 150-160 mg wapnia/100g, ale także dużo
cukru i tłuszczu, są więc wysokokaloryczne.W żywieniu osób uczulonych na
białka mleka jako źródło wapnia dużą rolę może odgrywać
mleko kozie i produkty z niego wytworzone (
sery i
mleczne napoje fermentowane). Spośród osób mających alergię na
białko mleka krowiego ok. 50-60% ludzi nie wykazuje tego rodzaju zaburzeń po spożyciu
mleka koziego. Zawiera ono zresztą więcej wapnia (130 mg/100g) niż
mleko krowie, dlatego można je wszystkim polecić.Dużą zawartością wapnia charakteryzują się
sardynki w oleju i pomidorach jedzone wraz ze szkieletem oraz warzywa zielone (
szpinak,
jarmuż,
brokuły,
natka pietruszki) i strączkowe (nasiona soi i
fasoli).Trzeba pamiętać, iż niektóre warzywa (np.
szpinak,
szczaw,
rabarbar,
buraki i
rzodkiewka) i
owoce oraz takie używki jak
herbata,
kawa czy kwaśne
wino są bogate w szczawiany. Związki te, wiążąc w przewodzie pokarmowym wapń, obniżają jego wchłanianie. Dlatego podczas stosowania diety z dużą zawartością wapnia należy unikać produktów bogatych w szczawiany.Warto wzbogacić dietę w
ryby będące jednym z najlepszych źródeł witaminy D.Ważne jest również ograniczenie spożycia produktów zwiększających wydalanie wapnia z moczem, a więc
soli (do 6g dziennie), mocnej
kawy,
herbaty i coca-coli.Należy też unikać nadmiernego spożycia
białka zwierzęcego, powodującego zmniejszenie wchłaniania wapnia.Trzeba ograniczyć spożywanie produktów zawierających duże ilości fosforanów, np. żywności typu fast-food.Dzienne zapotrzebowanie na wapńJest ono zależne od płci, wieku i stanu fizjologicznego, wynosi od 800 do 1200 mg/dobę.Aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na wapń w wysokości 1000 mg, należałoby spożyć w ciągu dnia:3 szklanki
mleka,2 szklanki
mleka i 2 plasterki
sera żółtego,szklankę
jogurtu naturalnego, 200g
sera twarogowego i 200g sardynek,szklankę
kefiru, 100g soi, 2 plasterki
sera żółtego i 100g
boćwiny.