ßßß Cookit - przepis na Owsiane ptasie mleczko

Owsiane ptasie mleczko

nazwa

Wykonanie

Pamiętam, że nigdy nie byłam zbyt dobrze nastawiona do jogurtowych owsianek . Może dlatego, że moja pierwsza była niewypałem. Niemniej, od czasu założenia bloga pojawiały się w sieci coraz ciekawsze jej wersje. Postanowiłam, że następnym razem jednak pokombinuję. Tym samym stworzyłam coś, co od dzisiaj jest zdecydowanie moją ulubioną wersją jogurtowej owsianki. Jest niesamowicie lekka, delikatna - wprost rozpływa się w ustach, niczym ten popularny deser w czekoladzie. Tyle, że ta wersja jest zdecydowanie bardziej zdrowa, a także pożywna . To idealna propozycja na śniadanie, kiedy nie mamy rano czasu lub po prostu mamy ochotę zacząć dzień czymś orzeźwiającym . Polecam ją każdemu.
/1 duża lub 2 średnie porcje/
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1/4 szklanki mleka
- 200ml jogurtu naturalnego
- 1 białko
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli (do ubicia białka)
Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą do poziomu płatków i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dolewamy mleko i gotujemy na niewielkim ogniu, aż zupełnie wchłoną płyn. Następnie rozpuszczamy żelatynę w 50ml wrzącej wody. Odstawiamy zarówno płatki, jak i żelatynę do ostudzenia. Następnie mieszamy płatki z jogurtem i miodem. Następnie dodajemy żelatynę, ponownie mieszamy tak, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białka, mieszamy. Gotowe ptasie mleczko przekładamy do miseczki i odstawiamy na noc, a przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Podajemy z ulubionymi owocami, konfiturami, syropami.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/07/375-wednesday-zasmakowaam-nieba.html