Wykonanie
Pamiętam, że nigdy nie byłam zbyt dobrze nastawiona do
jogurtowych owsianek . Może dlatego, że moja pierwsza była niewypałem. Niemniej, od czasu założenia bloga pojawiały się w
sieci coraz ciekawsze jej wersje. Postanowiłam, że następnym razem jednak pokombinuję. Tym samym stworzyłam coś, co od dzisiaj jest zdecydowanie moją ulubioną wersją jogurtowej owsianki. Jest niesamowicie lekka, delikatna - wprost rozpływa się w ustach, niczym ten popularny deser w
czekoladzie. Tyle, że ta wersja jest zdecydowanie bardziej zdrowa, a także pożywna . To idealna propozycja na śniadanie, kiedy nie mamy rano czasu lub po prostu mamy ochotę zacząć dzień czymś orzeźwiającym . Polecam ją każdemu./1 duża lub 2 średnie porcje/
- 5 łyżek
płatków owsianych- 1/4 szklanki
mleka- 200ml
jogurtu naturalnego- 1
białko- 1 łyżeczka
żelatyny- 1 łyżeczka
miodu- szczypta
soli (do ubicia
białka)
Płatki owsiane zalewamy wrzącą
wodą do poziomu
płatków i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dolewamy
mleko i gotujemy na niewielkim ogniu, aż zupełnie wchłoną płyn. Następnie rozpuszczamy
żelatynę w 50ml wrzącej
wody. Odstawiamy zarówno
płatki, jak i
żelatynę do ostudzenia. Następnie mieszamy
płatki z
jogurtem i
miodem. Następnie dodajemy
żelatynę, ponownie mieszamy tak, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białka, mieszamy. Gotowe ptasie mleczko przekładamy do miseczki i odstawiamy na noc, a przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Podajemy z ulubionymi
owocami,
konfiturami,
syropami.