Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
makaron lasagna 35 dekagramów
ser salami 20 plastry
jajka 5 sztuk
sera starty cheddar 5 dekagramów
parmezan starty 3 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 0.8 szklanek
pieprz biały 0.25 łyżek deserowych
sól według uznania
mięso mielone wołowe 40 dekagramów
pomidor 50 dekagramów
cebula 1 sztuk
seler 10 dekagramów
bazylia 2 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbkiWykonanie:Przygotować
sos beszamelowy : na małym ogniu rozgrzać w garnuszku
masło, dodać
mąkę i wymieszać. Gdy
masło połączy się z
mąką, wlewać powoli zimne
mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Przygotować sos
mięsno -
pomidorowy :
cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki.
Czosnek obrać, opłukać i posiekać. W dużym rondlu zeszklić na
oleju cebulę i
czosnek. Następnie dodać
wołowinę i smażyć ją, aż straci różowy kolor.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Seler i
marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki i razem z
pomidorami dodać do
mięsa. Wrzucić
bazylię i dusić 35 min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić potrawę jeszcze 10 min. Ugotować
makaron i odcedzić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować
margaryną, po czym układać w nim warstwami :
makaron,
ser salami,
jajka, sos
mięsno-
pomidorowy,
ser cheddar,
jajka,
sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć warstwę
makaronu, posypać ją startym
parmezanem i wiórkami
masła. Potrawę piec 30 min w piekarniku, w temp. 175 st.C.Potrawy z
MakaronemZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: