Wykonanie
Ach,
makaron! To moja ogromna słabość ;)Ten przepis od początku do końca wymyśliłam sama,inspirując się Festiwalem
Makaronów w Pizzy Hut ;)

Składniki:500 g
makaronu Farfalle (kokardki)10 plasterków
szynki bądź
polędwicy sopockiej2 ząbki
czosnku1,5 łyżki
masłałyżka
mąki1 i 1/3 szklanki
mlekakilka
suszonych pomidorówlistki świeżej
bazyliistarty
parmezanbiały pieprzsólWykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Szynkę pokroić w wąskie paseczki, wrzucić na rozgrzane
masło (0,5 łyżki) i smażyć aż dobrze się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek. W drugim rondelku rozpuścić łyżkę
masła, dodać
mąkę i lekko przesmażyć, nie powinna się zrumienić. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać
mleko. Na koniec dodać
bazylię,
sól i
biały pieprz do smaku. Sos powinien być trochę rzadszy niż beszamel.Odcedzony
makaron wrzucić spowrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać sos,
czosnkową szynkę i pokrojone w paseczki
suszone pomidory. Wszystko dobrze wymieszać. Przed podaniem posypać świeżo startym
parmezanem.Jeżeli ktoś nie przepada za
suszonymi pomidorami może z nich zrezygnować bądź zastąpić
czarnymi oliwkami. Najważniejsza w tym przepisie jest czosnkowa
szynka :)