ßßß
Składniki:500 g makaronu Farfalle (kokardki)10 plasterków szynki bądź polędwicy sopockiej2 ząbki czosnku1,5 łyżki masłałyżka mąki1 i 1/3 szklanki mlekakilka suszonych pomidorówlistki świeżej bazyliistarty parmezanbiały pieprzsólWykonanie:Makaron ugotować al dente. Szynkę pokroić w wąskie paseczki, wrzucić na rozgrzane masło (0,5 łyżki) i smażyć aż dobrze się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. W drugim rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i lekko przesmażyć, nie powinna się zrumienić. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać mleko. Na koniec dodać bazylię, sól i biały pieprz do smaku. Sos powinien być trochę rzadszy niż beszamel.Odcedzony makaron wrzucić spowrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać sos, czosnkową szynkę i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wszystko dobrze wymieszać. Przed podaniem posypać świeżo startym parmezanem.Jeżeli ktoś nie przepada za suszonymi pomidorami może z nich zrezygnować bądź zastąpić czarnymi oliwkami. Najważniejsza w tym przepisie jest czosnkowa szynka :)