ßßß
Składniki:500 g makaronu1/2 słoiczka (ok. 100 g) pesto, lub podwójna porcja z TEGO przepisusłoiczek suszonych pomidorów (200g)300 g filetu z łososiasos beszamelowy:1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka mleka120 g żółtego serasól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:Z łososia zdjąć skórę i w razie potrzeby, za pomocą pensety wyjąć ości. Mięso pokroić na 2 cm. kawałki, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników.Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodać pesto i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość delikatnie wymieszać.Przygotować sos: W garnuszku rozgrzać masło. Wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 1 minutę. Garnek zdjąć z palnika, wlać połowę mleka, zamieszać i ponownie postawić na ogniu. Cały czas mieszając doprowadzic do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Garnek ponownie zdjąć z palnika, wlać pozostałe mleko i zamieszać. Znów postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, rozcierając ewentualne grudki. Sos doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Ser zetrzec na tarce, dodać do sosu i wymieszać.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę makaronu. Na nim ułożyć kawałki łososia, a następnie resztę makaronu. Całość zalać sosem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez 30 minut.Smacznego :)