ßßß Cookit - przepis na SOS BESZAMELOWY

SOS BESZAMELOWY

nazwa

Wykonanie

Niezastąpiony dodatek do dań z makaronem. Sos wymyślił Louis de Béchamel i pewnie dziś byłby bardzo zły widząc Nasze modyfikacje.
SOS BESZAMELOWY
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
Do rondelka o grubym dnie wkładamy masło i powoli rozpuszczamy je na małym ogniu.
Wsypujemy mąkę i mieszamy ją z płynnym masłem trzepaczką, aż składniki się połączą. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlewamy szklankę mleka. Cały czas podgrzewamy nasz sos na małym ogniu i mieszamy energicznie, żeby nic się nie przypaliło. Dolewamy pozostałe mleko. Mieszamy dalej całość.
Sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji. Wsypujemy roztarte w moździerzu zioła oraz sól. Gotujemy sos jeszcze minutę i zdejmujemy rondelek z ognia. Sos podajemy od razu- po pewnym czasie, gdy wystygnie, tworzy się na nim gruby, lepki, nieapetyczny kożuch.
Podstawową wersję sosu można dowolnie modyfikować na przykład dodając pod koniec gotowania starty żółty ser. Gdy ser się rozpuści, ściągamy rondelek z ognia.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/10/sos-beszamelowy.html