Wykonanie
Niezastąpiony dodatek do dań z
makaronem. Sos wymyślił Louis de Béchamel i pewnie dziś byłby bardzo zły widząc Nasze modyfikacje.
SOS BESZAMELOWYSkładniki:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki2 szklanki
mlekasólbiały pieprzgałka muszkatołowaDo rondelka o grubym dnie wkładamy
masło i powoli rozpuszczamy je na małym ogniu.Wsypujemy
mąkę i mieszamy ją z płynnym
masłem trzepaczką, aż składniki się połączą. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlewamy szklankę
mleka. Cały czas podgrzewamy nasz sos na małym ogniu i mieszamy energicznie, żeby nic się nie przypaliło. Dolewamy pozostałe
mleko. Mieszamy dalej całość.Sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji. Wsypujemy roztarte w moździerzu
zioła oraz
sól. Gotujemy sos jeszcze minutę i zdejmujemy rondelek z ognia. Sos podajemy od razu- po pewnym czasie, gdy wystygnie, tworzy się na nim gruby, lepki, nieapetyczny kożuch.Podstawową wersję sosu można dowolnie modyfikować na przykład dodając pod koniec gotowania starty
żółty ser. Gdy
ser się rozpuści, ściągamy rondelek z ognia.