ßßß Cookit - przepis na Sos beszamelowy - czyli prosty sposób na urozmaicenie obiadu

Sos beszamelowy - czyli prosty sposób na urozmaicenie obiadu

nazwa

Wykonanie

"Sos beszamelowy" ma tak piękną nazwę, żę zawsze kojarzył mi się z daniem wykwintnym. A "wykwintny" znaczy m.in. "pracowity". Żyłam w tym przeświadczeniu do czasu, gdy zapytałam babcię o przepis na "pory z wody". Bo danie to było zawsze wybitne. Okazało się, ze wymaga ono właśnie sosu beszamelowego. Jak to usłyszałam to się przeraziłam. A tu babcia mówi, że nie ma nic prostszego niż zrobienie sosu beszamelowego... No proszę... A przepis brzmiał tak:
"Robisz zasmażkę, rozprowadzasz ją mlekiem a na koniec dodajesz gałkę muszkatołową."
Hmm... rzeczywiście nie jest to jakoś wielce skomplikowane.
Składniki (proporcje do samodzielnego wypróbowania..)
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
600ml mleka
sól
gałka muszkatołowa (wg mnie +/- pół małej gałki).
Wykonanie:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę. Po chwili smażenia otrzymamy coś co nazywa się "Zasmażką".
Następnie należy ją "rozprowadzić mlekiem". Czyli pomalutku dolewać mleko do garnka. Jeśłi pomimo dokładnego mieszania grudy i tak pozostaną - można robotem (blenderem lub trzepaczką) sos rozmieszać - grudy powinny zniknąć. Teraz pozostaje dodać sól do smaku i dużo gałki muszkatołowej (świeżo utartej).
Sos należy powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 5 minut.
W tym czasie można też jeszcze dodać więcej mleka, jesli uznamy, że sos jest zbyt gęsty. Jeśli pomimo gotowania będzie nadal zbyt rzadki, można w odrobinie zimnego mleka rozpuścić jeszcze trochę mąki i dodać do sosu. Po ponownym zagotowaniu sos powinien troszkę zgęstnieć.
Gotowe.
Prawda, że proste?
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2013/10/sos-beszamelowy-czyli-prosty-sposob-na.html