ßßß Cookit - przepis na Jasny sos do zapiekanek, warzyw i mięs. Beszamel po raz pierwszy

Jasny sos do zapiekanek, warzyw i mięs. Beszamel po raz pierwszy

nazwa

Wykonanie

Tak jak nie robiłam nigdy wcześniej szparagów, tak i z beszamelem nie miałam w swojej kuchni do czynienia. Ten delikatny, biały sos doskonale pasuje do gotowanych warzyw, białych mięs jak i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Jest bardzo prosty do przygotowania, czego szczerze mówiąc się nie spodziewałam.
Oto przepis ściągnięty z bloga Smaczny Kąsek .
Składniki (na 400-500 ml sosu):
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
400 ml mleka (w przepisie oryginalnym 500 ml)
sól, pieprz biały,
mielona gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mąkę podsmażamy na maśle na jasnozłoty kolor (2-3 minuty wystarczą). Rozprowadzamy powoli wlewanym mlekiem - cały czas mieszając. Mój Mąż zrobił to przy użyciu trzepaczki, która idealnie się sprawdziła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.
Sos ma bardzo delikatny smak lecz jest dość ciężki. Nie należy więc przesadzać z jego spożyciem. Pysznie smakuje z żółtym serem, więc będzie stanowił dodatek idealny do wszelkiego rodzaju zapiekanek.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/06/jasny-sos-do-zapiekanek-warzyw-i-mies.html