Wykonanie
Tak jak nie robiłam nigdy wcześniej
szparagów, tak i z beszamelem nie miałam w swojej kuchni do czynienia. Ten delikatny,
biały sos doskonale pasuje do gotowanych warzyw, białych
mięs jak i wszelkiego rodzaju zapiekanek. Jest bardzo prosty do przygotowania, czego szczerze mówiąc się nie spodziewałam.Oto przepis ściągnięty z bloga Smaczny Kąsek .
Składniki (na 400-500 ml sosu):2 łyżki
mąki2 łyżki
masła400 ml
mleka (w przepisie oryginalnym 500 ml)
sól,
pieprz biały,mielona
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:
Mąkę podsmażamy na
maśle na jasnozłoty kolor (2-3 minuty wystarczą). Rozprowadzamy powoli wlewanym
mlekiem - cały czas mieszając. Mój Mąż zrobił to przy użyciu trzepaczki, która idealnie się sprawdziła. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.Sos ma bardzo delikatny smak lecz jest dość ciężki. Nie należy więc przesadzać z jego spożyciem. Pysznie smakuje z
żółtym serem, więc będzie stanowił dodatek idealny do wszelkiego rodzaju zapiekanek.