ßßß
Sładniki :500 g makaronu2 łyżki masła250 g mleka150 g śmietanki 30%1 łyżka mąki20 dkg pieczarekugotowane mięso z kurczaka (u mnie 2 udka)sólbiały pieprzbazylia (mogą być zioła prowansalskie)2 ząbki czosnku (dla mnie mogłoby być więcej :) )20 dkg startego sera żółtego
Wykonanie:Makaron ugotować al dente. Ser zetrzeć. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić do miękkości na roztopionym maśle. W połowie smażenia dodać wyciśnięty czosnek. Gdy pieczarki będą już miękkie, dodać mąkę i chwilę wszystko przesmażyć. Stopniowo wlewać mleko i mieszać. Wsypać zioła, dodac śmietankę i doprawić. Do garnka, w którym gotował się makaron wlać sos, dodać makaron, kawałki kurczaka i połowę startego sera. Wymieszać i wszystko wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać resztą sera. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.