ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofilety śledziowe 12 sztukbakłażany 2 sztukpomidor 1 sztukpapryka czerwona maryn.(mały słoik)1 sztukczosnek 1 ząbkicebula 1 sztukseler naciowy 2 łodygatymianek 2 gałązkikoperek według uznaniaoliwa 4 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte bakłażany pokroić wzdłuż w paseczki, oprószyć solą i pozostawić na godzinę. Sparzony, obrany pomidor pokroić w kostkę. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać. Oczyszczony seler pokroić w kostkę. Osączona paprykę też pokroić w kostkę.Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę, czosnek, pomidora, paprykę, seler i listki tymianku.Osuszone bakłażany podsmażyć z obu stron na 2 łyżkach oliwy.Reszta oliwy posmarować naczynie żaroodporne. Ułożyć w nim warstwę filetów śledziowych, posypać koperkiem, przykryć plastrami bakłażana, polać sosem warzywnym, oprószyć solą oraz pieprzem. Powtarzać czynności, aż do wyczerpania składników. Całość przykryć folią aluminiową i przycisną obciążoną deską. Wstawić na noc do lodówki. Udekorować gałązkami koperku. Podawać krojąc w dość grube plastry.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: