Wykonanie
« Powrót  Opis:Potrawa nie jest trudna i pasuje nie tylko na obiad ale także na kolację.

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 8 gramów
cebula 1 gramów
jaja 2 gramów
czosnek 1 ząbki
pierś z kurczaka 40 dekagramów
mąka pszenna 1 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
woda 50 mililitrów
przyprawa do kurczaka według uznania
papryka ostra mielona według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
olej według uznaniaWykonanie:Przygotowanie masy ziemniaczanej :
Ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i
czosnek obrać ,zetrzeć na tarce.Do startej
cebuli,
czosnku i
ziemniakówdodać
mąkę ,
żółtko,
sól i
pieprz.Wszystko wymieszać.
Białkozmiksować na pianę i delikatnie wymieszać z ziemniaczanąmasą.Rozgrzać
olej , wlewać masę i rozprowadzić na patelni.Smażymy zobu stron na złocisty kolor.Przygotowanie
piersi z kurczaka :Pierś myjemy,kroimy w kostkę,smażymy na
oleju,przyprawiamy
paprykąostrą mieloną i przyprawą do
kurczaka. Do 50 ml
wody dodajemy
śmietanę i
mąkę,mieszamy. Dodajemy do
kurczaka ciągle mieszając.Smażymyjeszczechwilę. Podajemy z usmażonymi plackami .Uwagi:Placki będą bardziej puszyste i chrupiące gdy do masy ziemniaczanej ubijemy pianę z
białek delikatnie wlewając do naczynia,niż jak zwykle wrzucając całe
jaja.Autor: moniawbZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: