ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 8 gramówcebula 1 gramówjaja 2 gramówczosnek 1 ząbkipierś z kurczaka 40 dekagramówmąka pszenna 1 łyżek stołowychśmietana 1 łyżek stołowychwoda 50 mililitrówprzyprawa do kurczaka według uznaniapapryka ostra mielona według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaolej według uznaniaWykonanie:Przygotowanie masy ziemniaczanej :Ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę iczosnek obrać ,zetrzeć na tarce.Do startej cebuli,czosnku i ziemniakówdodać mąkę , żółtko,sól i pieprz.Wszystko wymieszać.Białkozmiksować na pianę i delikatnie wymieszać z ziemniaczanąmasą.Rozgrzać olej , wlewać masę i rozprowadzić na patelni.Smażymy zobu stron na złocisty kolor.Przygotowanie piersi z kurczaka :Pierś myjemy,kroimy w kostkę,smażymy na oleju,przyprawiamy paprykąostrą mieloną i przyprawą do kurczaka. Do 50 ml wody dodajemyśmietanę i mąkę,mieszamy. Dodajemy do kurczaka ciągle mieszając.Smażymyjeszczechwilę. Podajemy z usmażonymi plackami .Uwagi:Placki będą bardziej puszyste i chrupiące gdy do masy ziemniaczanej ubijemy pianę z białek delikatnie wlewając do naczynia,niż jak zwykle wrzucając całe jaja.Autor: moniawbZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: