Chrupiące placki ziemniaczane z piersią z kurczaka i delikatnym sosem pieczarkowym. Doskonała propozycja na obiad!Składniki na placki:3 ziemniaki1 cebulamąka 2-3 łyżkisólpieprz1 jajkoSkładniki na sos:250 gr pieczarek brązowych (mogą być zwykłe)1 cebulka1,5 łyżki masłaszklanka wodypół szklanki śmietany słodkiejnatka pietruszkisólpieprzSkładniki na bitki:2 pojedyncze piersi z kurczakasólpieprzjajkomąka pszennaolejZaczynamy od przygotowania placków, ziemniaki ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i wszystko miksujemy blenderem. Następnie dodajemy pozostałe składniki.Przechodzimy do sosu. Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, to samo robimy z cebulą. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy grzyby razem z cebulą. Podsmażamy chwilę (5-10 minut). Następnie zalewamy wszystko wodą i doprawiamy. Gotujemy jakieś 20 minut. Pod koniec gotowania zalewamy wszystko śmietaną i dodajemy pół łyżkę bardzo schłodzonego masła, mieszamy i posypujemy natką pietruszki.Piersi z kurczaka rozbijamy i przyprawiamy. Następnie maczamy w rozmąconym jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju.Na drugiej patelni smażymy placki w takiej samej wielkości jakie są bitki. Na talerzu kładziemy placek, polewamy sosem na to bitkę, placek i na sam koniec sos.