Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cukier 155 gramów
migdały mielone 35 gramów
jajka 5 sztuk
mąka tortowa 60 gramów
mąka ziemniaczana 65 gramów
imbir kandyzowany 50 gramów
rabarbar 500 gramów
cukier 75 gramów
Cynamon 1 szczyptamus
truskawkowy 100 gramów
imbir (starty)25 gramów
sok z cytryny 25 mililitrów
żelatyna 6 łyżek deserowych
czekolada biała 100 gramów
białka 3 sztuk
śmietana kremowa 250 mililitrów
truskawki 750 gramówWykonanie:
Biszkopt: utrzeć 80g
cukru z
migdałami i 5
żółtkami. Ubić 5
białek z 75g
cukru na sztywną pianę. Wymieszane
maki na zmianę z piana dodawać do
żółtek. Ciasto umieścić w szprycy i na pergamin wycisnąć 2 placki wielkości
spodu średniej wielkości tortownicy. Posiekać kandyzowany
imbir i posypać nim ciasto.
Biszkopty piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Mus
rabarbarowo-
truskawkowy: oczyszczony
rabarbar zagotować z 75g
cukru oraz
cynamonem, zmiksować i wymieszać z musem
truskawkowym. Doprawić startym
imbirem i
sokiem z cytryny. Odmierzyć 375g musy, resztę odstawić.
Mus czekoladowo-
truskawkowy: w kąpieli
wodnej rozpuścić połamana
czekoladę. Ubić 3
białka z 10g
cukru na sztywną pianę i stopniowo dodać do niej jeszcze 95g
cukru. Ubić
śmietanę. Rozpuścić
żelatynę w jeszcze ciepłym musie. Do musu wlać płynna
czekoladę i wstawić do lodówki. Gdy zacznie zastygać, dodać pianę z
białek i
śmietanę.Złożenie
tortu: spód
biszkoptowy spiąć obręczą tortownicy. Oczyszczonych kilka
truskawek przekroić na pół i ułożyć je wzdłuż brzegów tortownicy. Resztę
owoców rozłożyć na cieście i rozprowadzić na niej połowę masy. Przykryć drugim plackiem i posmarować reszta masy. wstawić do lodówki na 4 godziny.Dekoracja: rozgrzać piekarnik do 70 stopni. Na teflonowej macie do pieczenia rozprowadzić resztę
musu owocowego i suszyć kilka godzin w piekarniku. Gdy
woda odparuje, a mus będzie jeszcze miękki, uformować z niego gniazdko i umieścić je na torcie. Wierzch
tortu można udekorować zajączkiem z marcepanu, kokosowymi lub czekoladowymi jajeczkami lub kulkami. Całość oprószyć wiórkami kokosowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: