ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegocukier 155 gramówmigdały mielone 35 gramówjajka 5 sztukmąka tortowa 60 gramówmąka ziemniaczana 65 gramówimbir kandyzowany 50 gramówrabarbar 500 gramówcukier 75 gramówCynamon 1 szczyptamus truskawkowy 100 gramówimbir (starty)25 gramówsok z cytryny 25 mililitrówżelatyna 6 łyżek deserowychczekolada biała 100 gramówbiałka 3 sztukśmietana kremowa 250 mililitrówtruskawki 750 gramówWykonanie:Biszkopt: utrzeć 80g cukru z migdałami i 5 żółtkami. Ubić 5 białek z 75g cukru na sztywną pianę. Wymieszane maki na zmianę z piana dodawać do żółtek. Ciasto umieścić w szprycy i na pergamin wycisnąć 2 placki wielkości spodu średniej wielkości tortownicy. Posiekać kandyzowany imbir i posypać nim ciasto. Biszkopty piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Mus rabarbarowo-truskawkowy: oczyszczony rabarbar zagotować z 75g cukru oraz cynamonem, zmiksować i wymieszać z musem truskawkowym. Doprawić startym imbirem i sokiem z cytryny. Odmierzyć 375g musy, resztę odstawić.Mus czekoladowo-truskawkowy: w kąpieli wodnej rozpuścić połamana czekoladę. Ubić 3 białka z 10g cukru na sztywną pianę i stopniowo dodać do niej jeszcze 95g cukru. Ubić śmietanę. Rozpuścić żelatynę w jeszcze ciepłym musie. Do musu wlać płynna czekoladę i wstawić do lodówki. Gdy zacznie zastygać, dodać pianę z białek i śmietanę.Złożenie tortu: spód biszkoptowy spiąć obręczą tortownicy. Oczyszczonych kilka truskawek przekroić na pół i ułożyć je wzdłuż brzegów tortownicy. Resztę owoców rozłożyć na cieście i rozprowadzić na niej połowę masy. Przykryć drugim plackiem i posmarować reszta masy. wstawić do lodówki na 4 godziny.Dekoracja: rozgrzać piekarnik do 70 stopni. Na teflonowej macie do pieczenia rozprowadzić resztę musu owocowego i suszyć kilka godzin w piekarniku. Gdy woda odparuje, a mus będzie jeszcze miękki, uformować z niego gniazdko i umieścić je na torcie. Wierzch tortu można udekorować zajączkiem z marcepanu, kokosowymi lub czekoladowymi jajeczkami lub kulkami. Całość oprószyć wiórkami kokosowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: