ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy tort z białą czekoladą

Truskawkowy tort z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier 155 gramów
migdały mielone 35 gramów
jajka 5 sztuk
mąka tortowa 60 gramów
mąka ziemniaczana 65 gramów
imbir kandyzowany 50 gramów
rabarbar 500 gramów
cukier 75 gramów
Cynamon 1 szczypta
mus truskawkowy 100 gramów
imbir (starty)25 gramów
sok z cytryny 25 mililitrów
żelatyna 6 łyżek deserowych
czekolada biała 100 gramów
białka 3 sztuk
śmietana kremowa 250 mililitrów
truskawki 750 gramów
Wykonanie:
Biszkopt: utrzeć 80g cukru z migdałami i 5 żółtkami. Ubić 5 białek z 75g cukru na sztywną pianę. Wymieszane maki na zmianę z piana dodawać do żółtek. Ciasto umieścić w szprycy i na pergamin wycisnąć 2 placki wielkości spodu średniej wielkości tortownicy. Posiekać kandyzowany imbir i posypać nim ciasto. Biszkopty piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mus rabarbarowo-truskawkowy: oczyszczony rabarbar zagotować z 75g cukru oraz cynamonem, zmiksować i wymieszać z musem truskawkowym. Doprawić startym imbirem i sokiem z cytryny. Odmierzyć 375g musy, resztę odstawić.
Mus czekoladowo-truskawkowy: w kąpieli wodnej rozpuścić połamana czekoladę. Ubić 3 białka z 10g cukru na sztywną pianę i stopniowo dodać do niej jeszcze 95g cukru. Ubić śmietanę. Rozpuścić żelatynę w jeszcze ciepłym musie. Do musu wlać płynna czekoladę i wstawić do lodówki. Gdy zacznie zastygać, dodać pianę z białek i śmietanę.
Złożenie tortu: spód biszkoptowy spiąć obręczą tortownicy. Oczyszczonych kilka truskawek przekroić na pół i ułożyć je wzdłuż brzegów tortownicy. Resztę owoców rozłożyć na cieście i rozprowadzić na niej połowę masy. Przykryć drugim plackiem i posmarować reszta masy. wstawić do lodówki na 4 godziny.
Dekoracja: rozgrzać piekarnik do 70 stopni. Na teflonowej macie do pieczenia rozprowadzić resztę musu owocowego i suszyć kilka godzin w piekarniku. Gdy woda odparuje, a mus będzie jeszcze miękki, uformować z niego gniazdko i umieścić je na torcie. Wierzch tortu można udekorować zajączkiem z marcepanu, kokosowymi lub czekoladowymi jajeczkami lub kulkami. Całość oprószyć wiórkami kokosowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12448/Truskawkowy-tort-z-biala-czekolada