To już chyba moja ostatnia propozycja z udziałem truskawek ponieważ sezon dobiega końca.Żal będzie się z nimi rozstać!! – ale przecież jestem dobrze zaopatrzona na cały rok więc truskawki będą od czasu do czasu gościć w jakiejś masie do ciasta.Dzisiaj proponuję lekkie i bardzo pyszne ciasto na zimno z delikatnym musem truskawkowym i czekoladowym. Truskawki i czekolada to zgrany duet o którym nie muszę Was chyba przekonywać?!!Biszkopt:3 jajka1/4 szklanka cukru1/2 szklanka mąki1/4 szklanka mąki ziemniaczanejMasa truskawkowa:300g truskawek250g serka mascarpone1/4 szklanki cukru pudru150ml śmietanki 30%3 łyżeczki żelatynymasa czekoladowa:100 g czekolady(u mnie pół na pół gorzka i mleczna)250g serka mascarpone200ml śmietanki 30%2 łyżeczki żelatyny3 łyżki cukru pudruBiałka ubić z cukrem na sztywno.Do ubitych białek dodać żółtka nadal ubijając.Do masy dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.Upiec biszkopt w tortownicy(Ø26 cm)w temp. 160°C.Truskawki zblendować.Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.Serekmascarpone połączyć ze śmietanką i ubić na puszystą masę.Do masy dodawać stopniowo mus truskawkowy.Żelatynę rozpuścić, przestudzić i dodać do masy truskawkowej. Masę wylać na ostudzony biszkopt i odstawić do stężenia.Masa czekoladowa: w garnuszku z grubym dnem podgrzać 100ml śmietanki, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia.Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłej czekolady i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.Resztę śmietanki połączyć z serkiem mascarpone i ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.Do ubitej śmietanki dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać.Masę czekoladową wyłożyć na masę truskawkową.Ciasto odstawić do całkowitego stężenia.Ciasto dowolnie udekorować – u mnie małymi bezikami.Smacznego!!