ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 6 sztukcukier 6 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 łyżek deserowychsól 2 szczyptamąka tortowa 6 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkakao 2 łyżek deserowychserek homogenizowany naturalny 500 gramówtwaróg mielony 500 gramówcukier puder według uznaniaśmietana kremowa (do ubijania)1 szklanekŚmietan-fix 1 sztukgalaretka pomarańczowa 0,5 sztuksok z cytryny 3 łyżek stołowychżelatyna 2 łyżek stołowychWykonanie:Biszkopt jasny: 3 całe jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem, razem z 3 łyżkami cukru, 1 łyżeczką cukru waniliowego oraz szczyptą soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 3 łyżkami mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić. Zimny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 2 placki wielkości połowy blaszki.Biszkopt ciemny: 3 całe jajka o temperaturze pokojowej ubijać mikserem, razem z 3 łyżkami cukru oraz szczyptą soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 3 łyżkami mąki tortowej wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczane, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz z kakao. Przełożyć ciasto do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić. Zimny biszkopt przeciąć tak, aby powstały 2 placki wielkości połówki blaszki. Do złożenia tego ciasta jest potrzebny tylko jeden placek. Drugi można wykorzystać do złożenia innego ciasta np. Tortowe ciasto kawowe (przepis jest dostępny w tej książce na mojej stronie).Masa serowa: wymieszać mikserem oba serki, dodać 3 łyżki soku z cytryny oraz cukier puder do smaku, a na końcu połączyć z rozpuszczoną żelatyną (żelatynę należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, po 10 minutach rozpuścić na małym ogniu, dodać kilka łyżek sera i wymieszać, a następnie dodając powoli do masy serowej wymieszać mikserem z całością). Masę podzielić na 2 części.Schłodzoną śmietankę ubić z śmietan-fixem i cukrem pudrem do smaku.Galaretkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Zastygniętą pociąć, łyżeczką, na drobne cząstki.Złożenie ciasta:biszkopt jasny - połowa masy serowej - biszkopt ciemny - reszta masy serowej - biszkopt jasny - bita śmietana + cząstki galaretki.Uwagi:Wzorek na bitej śmietanie można zrobić widelcem.Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: