Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne ciasto, łatwe w wykonaniu, dobre na różne okazje. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 6 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
sól 2 szczypta
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
kakao 2 łyżek deserowych
serek homogenizowany naturalny 500 gramów
twaróg mielony 500 gramów
cukier puder według uznania
śmietana kremowa (do ubijania)1 szklanek
Śmietan-fix 1 sztuk
galaretka pomarańczowa 0,5 sztuk
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek stołowychWykonanie:
Biszkopt jasny: 3 całe
jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem, razem z 3 łyżkami
cukru, 1 łyżeczką
cukru waniliowego oraz szczyptą
soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 3 łyżkami
mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżką
mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić. Zimny
biszkopt przeciąć tak, aby powstały 2 placki wielkości połowy blaszki.
Biszkopt ciemny: 3 całe
jajka o temperaturze pokojowej ubijać mikserem, razem z 3 łyżkami
cukru oraz szczyptą
soli, na puch (ubijać ok. 8 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 3 łyżkami
mąki tortowej wymieszanej z łyżką
mąki ziemniaczane, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia oraz z
kakao. Przełożyć ciasto do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić. Zimny
biszkopt przeciąć tak, aby powstały 2 placki wielkości połówki blaszki. Do złożenia tego ciasta jest potrzebny tylko jeden placek. Drugi można wykorzystać do złożenia innego ciasta np.
Tortowe ciasto
kawowe (przepis jest dostępny w tej książce na mojej stronie).Masa serowa: wymieszać mikserem oba
serki, dodać 3 łyżki
soku z cytryny oraz
cukier puder do smaku, a na końcu połączyć z rozpuszczoną
żelatyną (
żelatynę należy namoczyć w kilku łyżkach zimnej
wody, po 10 minutach rozpuścić na małym ogniu, dodać kilka łyżek
sera i wymieszać, a następnie dodając powoli do masy serowej wymieszać mikserem z całością). Masę podzielić na 2 części.Schłodzoną
śmietankę ubić z
śmietan-fixem i
cukrem pudrem do smaku.
Galaretkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Zastygniętą pociąć, łyżeczką, na drobne cząstki.Złożenie ciasta:
biszkopt jasny - połowa masy serowej -
biszkopt ciemny - reszta masy serowej -
biszkopt jasny -
bita śmietana + cząstki
galaretki.Uwagi:Wzorek na
bitej śmietanie można zrobić widelcem.Gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: