ßßß Cookit - przepis na Ciasto śmietankowe

Ciasto śmietankowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
kakao 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
twaróg mielony 1 kilogramów
żelatyna 6 łyżek deserowych
cytryna 1 sztuk
śmietana kremowa 500 gramów
słoik borówek 1 sztuk
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Ciasto: całe jajka ubić mikserem z 100g cukru i cukrem waniliowym(1) oraz szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakao, delikatnie łyżką przemieszać. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach.
Twaróg utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać sok i skórkę otartą z cytryny, połączyć z namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody żelatyną i roztopioną na ogniu. Dodać ubitą śmietanę i ostrożnie przemieszać. Masę rozsmarować na zimnym biszkopcie i udekorować borówkami. Wstawić na 4h do lodówki.
Uwagi:
Ciasto to można przygotować również ze świeżymi owocami np. wiśnie, brzoskwinie, nektarynki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2008-12-30
ładne i dobre
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4956/Ciasto-smietankowe