ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec z ptasim mleczkiem i galaretką

Przekładaniec z ptasim mleczkiem i galaretką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka tortowa 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
czekolada gorzka 2 kostek
galaretka w różnych kolorach 3 sztuk
czekolada biała 350 gramów
śmietana kremowa 1 szklanek
cukier puder 2 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
olejek waniliowy według uznania
masło 50 gramów
białka 2 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: utrzeć żółtka z cukrem, wlać 2 łyżki wrzątku i wymieszać, stopniowo dodawać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przelać ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 stopniach. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 placki.
Przygotować galaretki w osobnych naczyniach w połowie podanej ilości wody. Zastygniętą pokroić w kostkę.
Połamane 250g białej czekolady rozpuścić w gorącym mleku. Wystudzić i połączyć z utartym masłem. Schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem. 2 białka ubić na sztywno i połączyć z masą śmietankową, a następnie wymieszać z masą czekoladową. Dodać kilka kropel olejku. Wrzucić po kilka kostek różnokolorowych galaretek (resztę galaretki wykorzystać do innego deseru) i wymieszać.
Jeden placek włożyć do tortownicy, wylać masę, przykryć drugim plackiem, lekko przycisnąć i schłodzić. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta smużkami z roztopionej ciemnej czekolady i wiórkami z odłożonej białej czekolady.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12152/Przekladaniec-z-ptasim-mleczkiem-i-galaretka