ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 4 sztukcukier 1 szklanekmąka tortowa 1 szklanekproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychczekolada gorzka 2 kostekgalaretka w różnych kolorach 3 sztukczekolada biała 350 gramówśmietana kremowa 1 szklanekcukier puder 2 łyżek stołowychmleko 1 szklanekolejek waniliowy według uznaniamasło 50 gramówbiałka 2 sztukWykonanie:Ciasto: utrzeć żółtka z cukrem, wlać 2 łyżki wrzątku i wymieszać, stopniowo dodawać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przelać ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 stopniach. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 placki.Przygotować galaretki w osobnych naczyniach w połowie podanej ilości wody. Zastygniętą pokroić w kostkę.Połamane 250g białej czekolady rozpuścić w gorącym mleku. Wystudzić i połączyć z utartym masłem. Schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem. 2 białka ubić na sztywno i połączyć z masą śmietankową, a następnie wymieszać z masą czekoladową. Dodać kilka kropel olejku. Wrzucić po kilka kostek różnokolorowych galaretek (resztę galaretki wykorzystać do innego deseru) i wymieszać.Jeden placek włożyć do tortownicy, wylać masę, przykryć drugim plackiem, lekko przycisnąć i schłodzić. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta smużkami z roztopionej ciemnej czekolady i wiórkami z odłożonej białej czekolady.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: