Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka tortowa 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
czekolada gorzka 2 kostek
galaretka w różnych kolorach 3 sztuk
czekolada biała 350 gramów
śmietana kremowa 1 szklanek
cukier puder 2 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
olejek waniliowy według uznania
masło 50 gramów
białka 2 sztukWykonanie:Ciasto: utrzeć
żółtka z
cukrem, wlać 2 łyżki wrzątku i wymieszać, stopniowo dodawać
mąkę przesiana z
proszkiem do pieczenia. Z
białek ubić sztywna pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Przelać ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 stopniach. Ostudzony
biszkopt przekroić na 2 placki.Przygotować
galaretki w osobnych naczyniach w połowie podanej ilości
wody. Zastygniętą pokroić w kostkę.Połamane 250g
białej czekolady rozpuścić w gorącym
mleku. Wystudzić i połączyć z utartym
masłem. Schłodzona
śmietanę ubić z
cukrem pudrem. 2
białka ubić na sztywno i połączyć z masą
śmietankową, a następnie wymieszać z masą
czekoladową. Dodać kilka kropel
olejku. Wrzucić po kilka kostek
różnokolorowych galaretek (resztę
galaretki wykorzystać do innego deseru) i wymieszać.Jeden placek włożyć do tortownicy, wylać masę, przykryć drugim plackiem, lekko przycisnąć i schłodzić. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta smużkami z roztopionej ciemnej
czekolady i wiórkami z odłożonej
białej czekolady.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: