Wykonanie
Urocze i słodkie jak guma balonowa! Dzisiejsze babeczki z kremem
arbuzowym najbardziej przypadną do gustu małym księżniczkom, chociaż te starsze też będą miały niemałą radochę (przynajmniej ja miałam ;). To też świetny pomysł na prezent dla mamy z okazji zbliżającego się święta!Babeczki (15 sztuk):100 g
masła1,5 szklanki
mąkipół szklanki
cukrutabliczka
białej czekolady2
jajka3/4 szklanki
mlekałyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soliKrem:100 g
masła250 g
śmietany 36%3 łyżki
cukru pudrugalaretka arbuzowa
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z
czekoladą połamaną na mniejsze kawałeczki i
mlekiem, cały czas mieszając. Do wystudzonej masy dodajemy
mąkę,
jajka,
proszek do pieczenia i
sól, ucieramy na gładką masę pozbywając się grudek. Przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Masło dzielimy na mniejsze części, ucieramy z
cukrem pudrem aż do uzyskania lekkiego kremu. Dodajemy schłodzoną
śmietankę i
galaretkę arbuzową (można ją wcześniej rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej
wody, ale nie jest to konieczne), miksujemy aż do połączenia się masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki wedle uznania, dodając kolorową posypkę, wiórki
białej czekolady albo inne cuda :)
Dla mnie to był wyjątkowo ciężki tydzień, ale nareszcie zaczyna się weekend. Dużo słońca Wam i uśmiechu!