ßßß Cookit - przepis na Torcik espresso

Torcik espresso

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada mleczna 200 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
śmietana kremowa 750 gramów
kawa espresso rozpuszczalna 3 łyżek stołowych
masło 150 gramów
jajka 4 sztuk
mąka 200 gramów
kakao 40 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
cukier puder 30 gramów
cukier 100 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
marcepan 70 gramów
cukierki kawowe 16 sztuk
mleko 100 mililitrów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
W podgrzanej śmietanie wymieszanej z kawą rozpuścić połamane obie czekolady i wstawić na 4 godziny do lodówki.
Utrzeć miękkie masło z cukrem, kolejno dodawać jajka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem oraz 40g kakao na przemian z mlekiem. Gotowe ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w 175 stopniach, wystudzić.
Masę czekoladowo-kawową ubić. Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa placki. Połowę kremu wyłożyć na spodnią część i przykryć drugą częścią ciasta. Pozostałym kremem posmarować górę i boki tortu. Wstawić na 60 minut do lodówki.
Zagnieść cukier puder z marcepanem i rozwałkować na cienki placek na blacie lekko posypanym cukrem pudrem. Wyciąć 16 krążków o średnicy ok. 4 cm każdy (za pomocą literatki lub większego kieliszka), zwinąć i ułożyć na torcie. Udekorować cukierkami kawowymi i posypać kakao.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12882/Torcik-espresso