Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada mleczna 200 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
śmietana kremowa 750 gramów
kawa espresso rozpuszczalna 3 łyżek stołowych
masło 150 gramów
jajka 4 sztuk
mąka 200 gramów
kakao 40 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
cukier puder 30 gramów
cukier 100 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmarcepan 70 gramów
cukierki kawowe 16 sztuk
mleko 100 mililitrów
cukier puder według uznaniaWykonanie:W podgrzanej
śmietanie wymieszanej z
kawą rozpuścić połamane obie
czekolady i wstawić na 4 godziny do lodówki.Utrzeć miękkie
masło z
cukrem, kolejno dodawać
jajka, następnie
mąkę wymieszaną z proszkiem oraz 40g
kakao na przemian z
mlekiem. Gotowe ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w 175 stopniach, wystudzić.Masę
czekoladowo-
kawową ubić. Zimny
biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa placki. Połowę kremu wyłożyć na spodnią część i przykryć drugą częścią ciasta. Pozostałym kremem posmarować górę i boki
tortu. Wstawić na 60 minut do lodówki.Zagnieść
cukier puder z marcepanem i rozwałkować na cienki placek na blacie lekko posypanym
cukrem pudrem. Wyciąć 16 krążków o średnicy ok. 4 cm każdy (za pomocą literatki lub większego kieliszka), zwinąć i ułożyć na torcie. Udekorować
cukierkami kawowymi i posypać
kakao.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: