ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada mleczna 200 gramówczekolada gorzka 200 gramówśmietana kremowa 750 gramówkawa espresso rozpuszczalna 3 łyżek stołowychmasło 150 gramówjajka 4 sztukmąka 200 gramówkakao 40 gramówkakao 1 łyżek stołowychcukier puder 30 gramówcukier 100 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmarcepan 70 gramówcukierki kawowe 16 sztukmleko 100 mililitrówcukier puder według uznaniaWykonanie:W podgrzanej śmietanie wymieszanej z kawą rozpuścić połamane obie czekolady i wstawić na 4 godziny do lodówki.Utrzeć miękkie masło z cukrem, kolejno dodawać jajka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem oraz 40g kakao na przemian z mlekiem. Gotowe ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut w 175 stopniach, wystudzić.Masę czekoladowo-kawową ubić. Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa placki. Połowę kremu wyłożyć na spodnią część i przykryć drugą częścią ciasta. Pozostałym kremem posmarować górę i boki tortu. Wstawić na 60 minut do lodówki.Zagnieść cukier puder z marcepanem i rozwałkować na cienki placek na blacie lekko posypanym cukrem pudrem. Wyciąć 16 krążków o średnicy ok. 4 cm każdy (za pomocą literatki lub większego kieliszka), zwinąć i ułożyć na torcie. Udekorować cukierkami kawowymi i posypać kakao.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: