Wykonanie
Ciasto
czekoladowe ma swoich zwolenników zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Wilgotny, słodki deser bez wątpienia trafi w gusta wszystkich domowników i zaproszonych gości. Co powiesz na połączenie klasycznego
kakao z kawą?
Kawa pasuje idealnie do słodkiej
czekolady, przełamując jej smak i nadając ciekawego charakteru. Subtelny dodatek świeżych ziaren lub wersji rozpuszczalnej pozwala na znaczne odmienienie tego popularnego deseru, dzięki
czemu sprawdzi się on niezależnie od okoliczności.Przygotowanie ciasta
czekoladowego wymaga posiadania piekarnika. Przed rozpoczęciem mieszania poszczególnych składników wyłóż okrągłą foremkę o średnicy około 22 cm papierem do pieczenia, co pozwoli na bezpośrednie przelanie masy do uprzednio przygotowanej tortownicy.Składniki na ciasto
czekoladowe:2 tabliczki
gorzkiej czekolady klasycznej 64% E. Wedel,16 g
kakao,100 g
masła,170 ml zaparzonej
kawy espresso lub rozpuszczalnej,37 g
mąki migdałowej,110 g
cukru,7
jajek,6g
proszku do pieczenia.Sposób przygotowania ciasta:Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej i dodaj
kakao,
masło,
kawę oraz ¼ porcji
cukru. Wymieszaj dokładnie całość i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie ubij
żółtka, dodaj przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Połącz masę z przygotowaną mieszanką z
czekoladą. Ubij
białka na sztywną pianę i dodaj pozostałą część
cukru. Zmieszaj z resztą składników, a następnie przelej do foremki. Piecz w temperaturze 160°C przez około godzinę.Opcjonalnie możesz również polać ciasto polewą.Składniki na polewę:100 g
czekolady mlecznej E. Wedel,100 ml
śmietanki lub
mleka,18 g
kawy rozpuszczalnej,30 ml gorącej
wody.Sposób przygotowania polewy:Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej i wymieszaj ze
śmietanką lub
mlekiem. Połącz
kawę rozpuszczalną z gorącą
wodą, a następnie przelej do garnka z pozostałymi składnikami. Wyłóż polewę na upieczone ciasto.Jak podawać ciasto czekoladowe?Ciasto
czekoladowe brownie z dodatkiem
kawy to idealne rozwiązania na spotkania przy…
kawie. W takiej sytuacji dobrze sprawdzi się gorzki wariant, który przełamie słodki smak deseru. Zestawianie tego czarnego
napoju z kawowymi
słodyczami jest dość popularną praktyką, zarówno, jeśli chodzi o ciasta, jak i
cukierki czy inne desery.
Czekoladowe brownie z dodatkiem
kawy sprawdzi się doskonale również jako samodzielna przekąska podczas rodzinnych spotkań czy samotnego wieczoru. Jest to idealna propozycja dla miłośników
kakao w nieco bardziej niestandardowym wydaniu. Ciasto można wzbogacić również
orzechami czy
owocami, najlepiej suszonymi. Tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorące, sprawdzi się doskonale także w połączeniu z
lodami waniliowymi, śmietankowymi, kawowymi czy czekoladowymi. Jeśli chcesz, możesz też zmodyfikować polewę lub całkowicie z niej zrezygnować. Wszystko zależy wyłącznie od Ciebie.Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/