ßßß Cookit - przepis na Wilgotne ciasto czekoladowe z kawową nutą

Wilgotne ciasto czekoladowe z kawową nutą

nazwa

Wykonanie

Ciasto czekoladowe ma swoich zwolenników zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Wilgotny, słodki deser bez wątpienia trafi w gusta wszystkich domowników i zaproszonych gości. Co powiesz na połączenie klasycznego kakao z kawą?
Kawa pasuje idealnie do słodkiej czekolady, przełamując jej smak i nadając ciekawego charakteru. Subtelny dodatek świeżych ziaren lub wersji rozpuszczalnej pozwala na znaczne odmienienie tego popularnego deseru, dzięki czemu sprawdzi się on niezależnie od okoliczności.
Przygotowanie ciasta czekoladowego wymaga posiadania piekarnika. Przed rozpoczęciem mieszania poszczególnych składników wyłóż okrągłą foremkę o średnicy około 22 cm papierem do pieczenia, co pozwoli na bezpośrednie przelanie masy do uprzednio przygotowanej tortownicy.
Składniki na ciasto czekoladowe:
2 tabliczki gorzkiej czekolady klasycznej 64% E. Wedel,
16 g kakao,
100 g masła,
170 ml zaparzonej kawy espresso lub rozpuszczalnej,
37 g mąki migdałowej,
110 g cukru,
7 jajek,
6g proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania ciasta:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj kakao, masło, kawę oraz ¼ porcji cukru. Wymieszaj dokładnie całość i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie ubij żółtka, dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Połącz masę z przygotowaną mieszanką z czekoladą. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj pozostałą część cukru. Zmieszaj z resztą składników, a następnie przelej do foremki. Piecz w temperaturze 160°C przez około godzinę.
Opcjonalnie możesz również polać ciasto polewą.
Składniki na polewę:
100 g czekolady mlecznej E. Wedel,
100 ml śmietanki lub mleka,
18 g kawy rozpuszczalnej,
30 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania polewy:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką lub mlekiem. Połącz kawę rozpuszczalną z gorącą wodą, a następnie przelej do garnka z pozostałymi składnikami. Wyłóż polewę na upieczone ciasto.
Jak podawać ciasto czekoladowe?
Ciasto czekoladowe brownie z dodatkiem kawy to idealne rozwiązania na spotkania przy… kawie. W takiej sytuacji dobrze sprawdzi się gorzki wariant, który przełamie słodki smak deseru. Zestawianie tego czarnego napoju z kawowymi słodyczami jest dość popularną praktyką, zarówno, jeśli chodzi o ciasta, jak i cukierki czy inne desery.
Czekoladowe brownie z dodatkiem kawy sprawdzi się doskonale również jako samodzielna przekąska podczas rodzinnych spotkań czy samotnego wieczoru. Jest to idealna propozycja dla miłośników kakao w nieco bardziej niestandardowym wydaniu. Ciasto można wzbogacić również orzechami czy owocami, najlepiej suszonymi. Tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorące, sprawdzi się doskonale także w połączeniu z lodami waniliowymi, śmietankowymi, kawowymi czy czekoladowymi. Jeśli chcesz, możesz też zmodyfikować polewę lub całkowicie z niej zrezygnować. Wszystko zależy wyłącznie od Ciebie.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/
Źródło:http://www.niezlababka.pl/wilgotne-ciasto-czekoladowe-z-kawowa-nuta