ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada gorzka 200 gramówśmietana kremowa 400 gramówkawa rozpuszczalna espresso 3 łyżek stołowychjajka 3 sztukcukier 100 gramówmąka tortowa 125 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychkakao 1 łyżek stołowychcukierki kawowe według uznaniaWykonanie:Wymieszać 300g kremówki z kawą i zagotować. Zdjać z ognia, dodać posiekana czekoladę, mieszajac, rozpuścić. Przelać do miski i wstawić na 4 godziny do lodówki.Ubić białka z 3 łyżkami wody, stopniowo wsypując cukier. Kolejno dodawać żółtka oraz mąkę i proszek.Przełożyć do średniej wielkości wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach, ostudzić.Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Schłodzoną kremówkę z czekoladą krótko ubijać mikserem. Na spód biszkoptu wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Pozostałą masę czekoladową rozsmarować na górze i brzegach tortu. Wstawić na 2 godziny do lodówki.W kąpieli wodnej roztopić 50g posiekanej czekolady. Na spód zimnej blachy do pieczenia wylać cienka warstwę czekolady i zostawić do schłodzenia. Ubić 100g kremówki i napełnić nią szprycę do tortów. Śmietanowymi kleksami udekorować brzegi tortu. Szpachelką zeskrobać wylaną wcześniej na blat czekoladę. Posypać tort kakao, udekorować wiórkami czekoladowymi oraz cukierkami kawowymi lub ziarenkami kawy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: