Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 200 gramów
śmietana kremowa 400 gramów
kawa rozpuszczalna espresso 3 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
mąka tortowa 125 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 1 łyżek stołowych
cukierki kawowe według uznaniaWykonanie:Wymieszać 300g kremówki z
kawą i zagotować. Zdjać z ognia, dodać posiekana
czekoladę, mieszajac, rozpuścić. Przelać do miski i wstawić na 4 godziny do lodówki.Ubić
białka z 3 łyżkami
wody, stopniowo wsypując
cukier. Kolejno dodawać
żółtka oraz
mąkę i proszek.Przełożyć do średniej wielkości wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach, ostudzić.Zimny
biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Schłodzoną kremówkę z
czekoladą krótko ubijać mikserem. Na spód
biszkoptu wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim
biszkoptem. Pozostałą masę
czekoladową rozsmarować na górze i brzegach
tortu. Wstawić na 2 godziny do lodówki.W kąpieli
wodnej roztopić 50g posiekanej
czekolady. Na spód zimnej blachy do pieczenia wylać cienka warstwę
czekolady i zostawić do schłodzenia. Ubić 100g kremówki i napełnić nią szprycę do
tortów. Śmietanowymi kleksami udekorować brzegi
tortu. Szpachelką zeskrobać wylaną wcześniej na blat
czekoladę. Posypać tort
kakao, udekorować wiórkami czekoladowymi oraz
cukierkami kawowymi lub ziarenkami
kawy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: