ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy tort mokka

Czekoladowy tort mokka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 200 gramów
śmietana kremowa 400 gramów
kawa rozpuszczalna espresso 3 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
cukier 100 gramów
mąka tortowa 125 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 1 łyżek stołowych
cukierki kawowe według uznania
Wykonanie:
Wymieszać 300g kremówki z kawą i zagotować. Zdjać z ognia, dodać posiekana czekoladę, mieszajac, rozpuścić. Przelać do miski i wstawić na 4 godziny do lodówki.
Ubić białka z 3 łyżkami wody, stopniowo wsypując cukier. Kolejno dodawać żółtka oraz mąkę i proszek.
Przełożyć do średniej wielkości wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 25 minut w 175 stopniach, ostudzić.
Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Schłodzoną kremówkę z czekoladą krótko ubijać mikserem. Na spód biszkoptu wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Pozostałą masę czekoladową rozsmarować na górze i brzegach tortu. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
W kąpieli wodnej roztopić 50g posiekanej czekolady. Na spód zimnej blachy do pieczenia wylać cienka warstwę czekolady i zostawić do schłodzenia. Ubić 100g kremówki i napełnić nią szprycę do tortów. Śmietanowymi kleksami udekorować brzegi tortu. Szpachelką zeskrobać wylaną wcześniej na blat czekoladę. Posypać tort kakao, udekorować wiórkami czekoladowymi oraz cukierkami kawowymi lub ziarenkami kawy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12889/Czekoladowy-tort-mokka