ßßß Cookit - przepis na Tort z wiśniami

Tort z wiśniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 250 gramów
mąka tortowa 200 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
espresso rozpuszczalne 2 łyżek stołowych
wiśnie konserwowe (słoik)1 sztuk
żelatyna 9 łyżek stołowych
śmietana kremowa 500 gramów
likier jajeczny 300 mililitrów
śmietana kwaśna 500 gramów
cukierki kawowe 25 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Ubić jajka z 4 łyżkami wody, dodając stopniowo 200g cukru, a potem mąkę wymieszaną z kakao i kawą oraz proszkiem do pieczenia. Jednolite ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach, ostudzić.
Zimny biszkopt przekroić na 3 placki. Na spodni nałożyć obręcz tortownicy.
Utrzeć śmietanę z 50g cukru i 200 ml likieru jajecznego. Rozpuścić 8 łyżek żelatyny i połączyć z kremem, schłodzić. Ubić 200g kremówki i razem z osaczonymi wiśniami dodać do kremu. Tym kremem przełożyć 3 placki biszkoptu i wstawić n a3 godziny do lodówki.
Rozpuścić 1 łyżkę żelatyny i wymieszać ze 100 ml likieru. Ubić 300g kremówki. 1/3 kremówki przełożyć do szprycy. Z tortu zdjąć obręcz. Górę i brzegi posmarować resztą kremu. Udekorować tort kleksami z kremówki. Na środku tortu zrobić z kremu kółko i wypełnić je likierem. pozostałym likierem udekorować śmietankowe kleksy i ułożyć na nich kawowe cukierki. Kilka cukierków posiekać i posypać nimi tort.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12861/Tort-z-wisniami