ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 6 sztukcukier 250 gramówmąka tortowa 200 gramówkakao 2 łyżek stołowychespresso rozpuszczalne 2 łyżek stołowychwiśnie konserwowe (słoik)1 sztukżelatyna 9 łyżek stołowychśmietana kremowa 500 gramówlikier jajeczny 300 mililitrówśmietana kwaśna 500 gramówcukierki kawowe 25 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychWykonanie:Ubić jajka z 4 łyżkami wody, dodając stopniowo 200g cukru, a potem mąkę wymieszaną z kakao i kawą oraz proszkiem do pieczenia. Jednolite ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach, ostudzić.Zimny biszkopt przekroić na 3 placki. Na spodni nałożyć obręcz tortownicy.Utrzeć śmietanę z 50g cukru i 200 ml likieru jajecznego. Rozpuścić 8 łyżek żelatyny i połączyć z kremem, schłodzić. Ubić 200g kremówki i razem z osaczonymi wiśniami dodać do kremu. Tym kremem przełożyć 3 placki biszkoptu i wstawić n a3 godziny do lodówki.Rozpuścić 1 łyżkę żelatyny i wymieszać ze 100 ml likieru. Ubić 300g kremówki. 1/3 kremówki przełożyć do szprycy. Z tortu zdjąć obręcz. Górę i brzegi posmarować resztą kremu. Udekorować tort kleksami z kremówki. Na środku tortu zrobić z kremu kółko i wypełnić je likierem. pozostałym likierem udekorować śmietankowe kleksy i ułożyć na nich kawowe cukierki. Kilka cukierków posiekać i posypać nimi tort.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: