Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 6 sztuk
cukier 250 gramów
mąka tortowa 200 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
espresso rozpuszczalne 2 łyżek stołowych
wiśnie konserwowe (słoik)1 sztuk
żelatyna 9 łyżek stołowych
śmietana kremowa 500 gramów
likier jajeczny 300 mililitrów
śmietana kwaśna 500 gramów
cukierki kawowe 25 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychWykonanie:Ubić
jajka z 4 łyżkami
wody, dodając stopniowo 200g
cukru, a
potem mąkę wymieszaną z
kakao i
kawą oraz
proszkiem do pieczenia. Jednolite ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach, ostudzić.Zimny
biszkopt przekroić na 3 placki. Na spodni nałożyć obręcz tortownicy.Utrzeć
śmietanę z 50g
cukru i 200 ml
likieru jajecznego. Rozpuścić 8 łyżek
żelatyny i połączyć z kremem, schłodzić. Ubić 200g kremówki i razem z osaczonymi
wiśniami dodać do kremu. Tym kremem przełożyć 3 placki
biszkoptu i wstawić n a3 godziny do lodówki.Rozpuścić 1 łyżkę
żelatyny i wymieszać ze 100 ml
likieru. Ubić 300g kremówki. 1/3 kremówki przełożyć do szprycy. Z
tortu zdjąć obręcz. Górę i brzegi posmarować resztą kremu. Udekorować tort kleksami z kremówki. Na środku
tortu zrobić z kremu kółko i wypełnić je
likierem. pozostałym
likierem udekorować
śmietankowe kleksy i ułożyć na nich
kawowe cukierki. Kilka
cukierków posiekać i posypać nimi tort.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: