Wykonanie

Tort robiony był na prezent dla pewnej pani z okazji jej imienin, wieczorową
porą produkcja odbywała się według prostego przepisu.Pieczemy dwa
spody biszkoptowe wedle sprawdzonego i uznanego przez nas przepisu na
biszkopt.Składniki:4
jajkaniecała szklanka
cukruszklanka
mąki pszennej/tortowejPrzygotowanie:
Jajka ubijamy z
cukrem do białości, przesiewamy
mąkę i delikatnie wprowadzamy ją do masy ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C, gdy ciasto lekko podrośnie zwiększamy moc do 200 st. C. W zależności od wielkości
biszkoptu pieczemy od pół godziny do godziny.Blaty kroimy w poprzek i zaczynamy zabawę z masą. Masą, która królowała w moim dzieciństwie, kiedy z okazji świąt moja Mama przyrządzała
torty.Potrzebujemy dwu kostek
masła (ok. 62% tłuszczu), które ucieramy z
cukrem pudrem (ok. szklanki) do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.Oprócz tego użyjemy:3 łyżek
kakao2 łyżek
kawy
Kakao z
kawą zalewamy odrobiną ciepłego
mleka i mieszamy do uzyskania stosunkowo jednolitej zbitej masy, którą po ostudzeniu po cząstce wrzucamy do obracającego się miksera z masą
maślano-
cukrową. W zależności od upodobań możemy dodać
aromat pomarańczowy albo
cytrynowy.W przypadku tego
tortu, każdy blat został dodatkowo nasączony zalewą z
brzoskwiń w puszce, a co drugi przełożony
brzoskwinionym dżemem.







*Życzę wszystkim spokojnego weekendu, trzymajcie się sucho!:)