ßßß
 
            
         Składniki:
Składniki: 2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli170 g miękkiego masła1,5 szklanki cukru +3 łyżki4 roztrzepane jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/3 szklanki kakao1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (ostudzonej)1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espressoGanasz czekoladowy:150 ml śmietany kremówki (zamiast kremówki dałam śmietanę 12%)100 g czekolady deserowejDodatkowo:50 g drobno posiekanej gorzkiej czekoladymałe opakowanie kolorowych jajeczek czekoladowychPrzygotowanie:Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera utrzeć miękkie masło na puch, następnie (dalej ucierając) stopniowo dosypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy i ucierać ok. 5 minut (co jakiś czas zebrać masło ze ścianek misy). Na koniec w kilku partiach dodać roztrzepane jajka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę, miksując tylko do połączenia składników.W małej miseczce wymieszać kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wlać zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mieszankę kawy z kakao i wymieszać. Małą formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na przemian wykładać do formy dwa rodzaje ciasta (po ok. 2 łyżki), można delikatnie zamieszać ciasto nożem, aby powstał marmurkowy wzór.
2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli170 g miękkiego masła1,5 szklanki cukru +3 łyżki4 roztrzepane jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/3 szklanki kakao1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (ostudzonej)1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espressoGanasz czekoladowy:150 ml śmietany kremówki (zamiast kremówki dałam śmietanę 12%)100 g czekolady deserowejDodatkowo:50 g drobno posiekanej gorzkiej czekoladymałe opakowanie kolorowych jajeczek czekoladowychPrzygotowanie:Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera utrzeć miękkie masło na puch, następnie (dalej ucierając) stopniowo dosypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy i ucierać ok. 5 minut (co jakiś czas zebrać masło ze ścianek misy). Na koniec w kilku partiach dodać roztrzepane jajka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę, miksując tylko do połączenia składników.W małej miseczce wymieszać kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wlać zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mieszankę kawy z kakao i wymieszać. Małą formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na przemian wykładać do formy dwa rodzaje ciasta (po ok. 2 łyżki), można delikatnie zamieszać ciasto nożem, aby powstał marmurkowy wzór. Piec ok. 60 min. (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ja piekłam z termoobiegiem w temp. 155°C na najniższym poziomie przez 70 min.Po wyjęciu z piekarnika zostawić babkę w formie na 10 min., następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.Ganasz czekoladowy:Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babkę i posypać posiekaną czekoladą. We wgłębieniu babki umieścić kolorowe jajka.
Piec ok. 60 min. (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ja piekłam z termoobiegiem w temp. 155°C na najniższym poziomie przez 70 min.Po wyjęciu z piekarnika zostawić babkę w formie na 10 min., następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.Ganasz czekoladowy:Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babkę i posypać posiekaną czekoladą. We wgłębieniu babki umieścić kolorowe jajka.


