ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegołopatka cielęca 1,2 kilogramówpieczarki 400 gramówcebula 2 sztukpapryka czerwona 1 sztukjajka 1 sztukbułka tarta 4,5 łyżek stołowychwino białe wytrawne 0,5 szklanekśmietana 1 szklanekmąka 1 łyżek deserowycholej 3 łyżek stołowychczosnek 1 ząbkicytryna 1 sztuktymianek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso rozciąć tak, by powstał płat. Lekko rozbić, natrzeć czosnkiem roztartym z sola oraz pieprzem. Posypać skórką otarta z cytryny i skropić sokiem. Odstawić na 30 minut. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Oczyszczona cebule posiekać i podsmażyć z pieczarkami na łyżce oleju. Doprawić tymiankiem, sola oraz pieprzem. Połowę podsmażonych z cebulą pieczarek wymieszać z bułka tarta, jajkiem i pokrojona w kostkę oczyszczona papryką. Farsz rozłożyć na płacie mięsa. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i obwiązać. Obsmażyć w brytfannie na 2 łyżkach oleju. Dodać resztę pieczarek oraz wino i dusić pod przykryciem 50 minut. Powstały sos zagęścić śmietaną z mąką. Zagotować i doprawić. Roladę podawać na zimno lub ciepło z sosem pieczarkowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: