Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziele angielskie 3 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
ziemniaki 6 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
bulion wołowy 2 kostek
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
koperek 2 łyżek stołowych
mąka 0,75 szklanek
jajka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Do garnka włożyć oczyszczone pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz oczyszczona drobno pokrojona
włoszczyznę, dodać
ziele angielskie oraz
listek laurowy. Całość zalać 6 szklankami
wody i gotować 25 minut.Zacierki: z przesianej
mąki,
jajka, szczypty
soli oraz odrobiny
wody zagnieść twarde ciasto. Odrywać od niego małe kawałki i w palcach toczyć jak najmniejsze kluseczki (można tez pod mrozić ciasto w zamrażalniku i zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Gdy
ziemniaki będą prawie miękkie, dodać kostki
bulionowe, wsypać zacierki i gotować jeszcze 5 minut. Jeśli zupa będzie podawana później, to zacierki ugotować tuż przed podaniem, żeby za bardzo nie rozmiękły.Oczyszczoną, posiekana
cebule oraz
czosnek lekko zrumienić na
oleju i przełożyć do zupy. Zupę doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Przed podaniem obficie posypać posiekanym
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: