ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka z zacierkami

Kartoflanka z zacierkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziele angielskie 3 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
ziemniaki 6 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
bulion wołowy 2 kostek
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
koperek 2 łyżek stołowych
mąka 0,75 szklanek
jajka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do garnka włożyć oczyszczone pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczona drobno pokrojona włoszczyznę, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość zalać 6 szklankami wody i gotować 25 minut.
Zacierki: z przesianej mąki, jajka, szczypty soli oraz odrobiny wody zagnieść twarde ciasto. Odrywać od niego małe kawałki i w palcach toczyć jak najmniejsze kluseczki (można tez pod mrozić ciasto w zamrażalniku i zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać kostki bulionowe, wsypać zacierki i gotować jeszcze 5 minut. Jeśli zupa będzie podawana później, to zacierki ugotować tuż przed podaniem, żeby za bardzo nie rozmiękły.
Oczyszczoną, posiekana cebule oraz czosnek lekko zrumienić na oleju i przełożyć do zupy. Zupę doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11249/Kartoflanka-z-zacierkami